Dzisiaj jest 28.04.2024 06:37

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 12.01.2016 21:16 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 28.10.2014 19:29
Posty: 803
Lokalizacja: okolice Torunia
Pochwały: 6
Witam odwiedzających Ogród Tygrzyka, :hi:
podaje dwie receptury wyrobu nalewek, których używam.
NALEWKA WIŚNIOWA

składniki dla jednego słoja 3 litrowego.
dla I etapu

3/4 słoja 3 litrowego dojrzałych wypestkowanych owoców wiśni, najlepiej odmian o wyrazistym i słodkim smaku np. Kelleris, Northstar, Pandy 103, czy moja ulubiona odm.Sabina( unikać kwaśnych odmian i owoców), wypestkować w 100% lub 90 % , wszystko zależy od gustu. Owoce lekko ubić, tak by nie było miedzy nimi zbyt dużo wolnych przestrzeni - aż tyle alkoholu nam nie potrzeba.
owoce zalać alkoholem 50%, tak by przykryć wiśnie , około 0.75-1 litra.

dla II etapu

1/4 soku alkoholowego z I zlania ( 3/4 użyjemy dopiero w III etapie)
100% owoców z I etapu
1 kg cukru

komponowanie w III etapie

Odcedzić całość i do bardzo słodkiego soku(konsystencja syropu) powoli dodać sok alkoholowy z I zlania( nie koniecznie całość). Trzeba co jakiś czas wymieszać i próbować, czy będzie faza wstępna nalewki odpowiednio mocna i słodka, oczywiście możemy w tym momencie lekko dosłodzić.Tu jest ten moment w którym wszystko zależy od nas.
A teraz pozostaje nam tylko czekać, aby dojrzała, wyklarować i degustować.

NALEWKA MORELOWA

Składniki na 2 litrowy słój

8-10 szt dojrzałych moreli
łyżka soku cytryny
1 szklanka miodu
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki koniaku
1 łyżka skórki pomarańczy (kandyzowanej)
1.5 szklanki wódki 40%

Morel wypestkować, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoju. Skropić sokiem z cytryny, by zachowały złoty kolor. Następnie powoli zagotować wino i miód, gotować 2-3 minuty zbierając szumowiny. Gorącym płynem zalać delikatnie morele i pozostawić do wystudzenia. Do zimnych składników, dodać koniak, wódkę i skórki pomarańczy. Zakręcić słój i tak pozostawić na 6 tygodni w ciemnym miejscu o temperaturze około 15-18 stopni. Dobrze jest w tygodniu 2 razy potrząsać słojem. Po tym czasie przecedzamy na durszlaku o grubych oczkach zawartość i niedojrzałą nalewkę wlewamy do dużej przezroczystej butelki na tydzień, aby opadły grubsze owocowe osady. Możemy też sprawdzić słodkość, moc i skorygować miodem lub alkoholem jej oddziaływanie na kubki smakowe. Po pierwszym etapie klarowania, następuje filtrowanie, przepuszczamy nalewkę przez bawełnianą gęstą tkaninę, ułożoną na cedzaku. Tak uzyskaną nalewkę odstawiamy w butelkach na miesiąc, aby dojrzała.

Ta nalewka ma dwie wady, pierwsza- jest dużo zabawy przy klarowaniu, a druga - bardzo szybko się kończy, tak jest dobra. To łagodna i bardzo przyjemna morelówka.
Pozdrawiam serdecznie, janek.


Załączniki:
trudne schody z piwniczki.jpg
trudne schody z piwniczki.jpg [ 357.13 KiB | Przeglądany 2974 razy ]

_________________
http://ogrodtygrzyka.pl/ Blog ogrodniczy faceta z pasją
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 21:21 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 24.09.2015 12:24
Posty: 1349
Lokalizacja: okolice Łodzi
Pochwały: 1
Janku kusicielu, nalewkę morelową muszę wypróbować (mam nadzieję, że w tym roku również doczekam się owoców!) :thankyou:

_________________
zieloni domownicy Saszki

powstajacy ogrod Saszki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 21:35 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 28.10.2014 19:29
Posty: 803
Lokalizacja: okolice Torunia
Pochwały: 6
:hi: To prawda,przyznaje się kuszę .
Co do morelówki to drobna rada, robimy tylko z pachnących, naszych krajowych moreli. Te importowane,są bez aromatu - nie będzie smacznej morelówki z takich owoców :bye: janek

_________________
http://ogrodtygrzyka.pl/ Blog ogrodniczy faceta z pasją


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 21:41 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 24.09.2015 12:24
Posty: 1349
Lokalizacja: okolice Łodzi
Pochwały: 1
ja nalewki robię tylko z owoców pochodzących z mojego ogródka przydomowego bądź od rodziców (jakoś z kupnych, nawet na rynku, wolę nie ryzykować) :heart: ! tak jak mówisz - pachnących i słodkich! tylko moja morela jest podatna na wiosenne przymrozki i wysyp owoców mam co kilka lat :heart:
a czy z czereśni również można zrobić ciekawe nalewki?

_________________
zieloni domownicy Saszki

powstajacy ogrod Saszki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 21:52 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 28.10.2014 19:29
Posty: 803
Lokalizacja: okolice Torunia
Pochwały: 6
Czereśniowa jest doskonała, są dwa warunki ,które mi teraz przychodzą do głowy ,a które mają duży wływ na smak.
1. używam tylko bardzo ciemnych odmian czereśni ( u mnie to póżna Hedelfińska) i bardzo,bardzo dojrzałych
2. 100 % pestkuję ,ich pestki dają silny smaczek ,to źle wpływa na smak

A przy tegorocznym pogodnym lecie ,czereśnie były przesłodzone i nalewka wyszła genialna,klaruje się .Wiosna można zlać do degustacji.
janek

_________________
http://ogrodtygrzyka.pl/ Blog ogrodniczy faceta z pasją


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 21:55 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 24.09.2015 12:24
Posty: 1349
Lokalizacja: okolice Łodzi
Pochwały: 1
:thankyou: muszę wypróbować :heart: mam późną czereśnię o dużych, wręcz czarnych owocach, bardzo słodkich!

_________________
zieloni domownicy Saszki

powstajacy ogrod Saszki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 21:58 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 28.10.2014 19:29
Posty: 803
Lokalizacja: okolice Torunia
Pochwały: 6
To za rok wymienimy uwagi co do reakcji naszych podniebień.

_________________
http://ogrodtygrzyka.pl/ Blog ogrodniczy faceta z pasją


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 22:02 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 24.09.2015 12:24
Posty: 1349
Lokalizacja: okolice Łodzi
Pochwały: 1
Oczywiście, choć wiem, że na pewno będą bardzo ciekawe w smaku :sun:

_________________
zieloni domownicy Saszki

powstajacy ogrod Saszki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 12.01.2016 22:40 

Pochwały: 0
Tak trochę o pół roku za późno je podałeś ale jak nie zapomnę to wypróbuję w nadchodzącym sezonie tę wiśniową (nie podałeś czasu) lub czereśniową (zamiennik).

Przy drodze mam czarny bez nie wiem czy warto teraz się w to bawić - czy w ogóle jest godny uwagi ten rosnący przy brudnej drodze?


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13.01.2016 21:36 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik

Rejestracja: 28.10.2014 19:29
Posty: 803
Lokalizacja: okolice Torunia
Pochwały: 6
:hi: Witaj Darku, zdecydowanie odradzałbym robienie nalewek z owoców przy drodze. Tyle poczekasz, jak sobie przypominam, mały zapasik tegoroczny, chyba jeszcze masz. :okok:

Jeśli chodzi okresy przetrzymywania składników w poszczególnych etapach produkcji nalewek,to szczegóły podałem na moim blogu (widać go poniżej). Na Forum jak zauważyłem ,raczej preferowane są krótkie ,treściwe wypowiedzi ,chyba to i dobrze. Natomiast ja z natury jestem gadułą i tam mam pole do popisu.Pozdrawiam serdecznie Janek. :bye:

_________________
http://ogrodtygrzyka.pl/ Blog ogrodniczy faceta z pasją


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl