Jest wiele roślin, których owoce nie tylko są dekoracyjne, ale i smaczne. Od kilku lat robię z nich przetwory-głównie dżemy, czasami soki. Przetwarzam ponad 20 różnych gatunków, w tym kilka późnojesiennych i zimowych, które można jeszcze zbierać (są na zamieszczonych zdjęciach z 2014r). W ubiegłym roku wiosna przyszła dość późno, a mijająca zima była wyjątkowo ciepła. Owoce większości dzikich drzew i krzewów dojrzewały później niż zwykle, a niektóre można zbierać nawet teraz.
Czy ktoś próbował robić przetwory z tych lub innych owoców? Pigwowiec dodany do dżemów z innych owoców (np. do dzikich jabłek, czy róży)poprawia ich smak. Dżemy z berberysów czerwonych i niebieskich są zupełnie inne w smaku (z czerwonych owoców-kwaśne, z niebieskich znacznie słodsze). A sok z rokitnika pięknie pachnie i smakuje. Pigwowce już się skończyły (zmarzły pod koniec stycznia), ale berberysy i rokitnik jeszcze rosną.
Załączniki:
Pigwowiec 6.jpg [ 103.76 KiB | Przeglądany 1778 razy ]
Berberys 3.jpg [ 102.64 KiB | Przeglądany 1775 razy ]
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Takie przetwory to samo zdrowie! Niestety na razie nie mam czasu na przetwory, ale myślę, że z czasem bardziej się tym zainteresuję U mnie w ogrodzie rośnie pigwowiec, rokitniki, a w okolicy nie brakuje krzewów dostarczających zdrowych owoców np. dzikiej róży.
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników