Kiedyś wykonanie drożdżówki w moim przypadku kończyło się totalną klapą... Ale znalazłam rewelacyjny przepis i powiem Wam że jeszcze nie zdarzyło mi się aby nie wyszła.
To ciasto jest magiczne i nie wymaga pracy, a smakuje rewelacyjnie.
Pyszne, delikatne, mięciutkie, po prostu znakomite.
Wracam często do tego przepisu, bo wystarczy 10 minut, aby połączyć składniki i 45 -50 minut, aby wyjąć je z pieca. A potem od razu można je jeść. Cudownie smakuje z kubkiem aromatycznej kawy…. ewentualnie mleka - Gorąco Wam Polecam!!!
Składniki:Dzień 1. (wieczorem):• 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 3 całe jajka
• szczypta soli
• 5 dag drożdży
Dzień 2.(rano):• 1/2 kg mąki
ciasto przed upieczeniem można posypać kruszonką.
Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić mikserem (mieszadłami hakowymi)i wlać do formy.
3. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do 1 godz. w 170 – 175 stopniach C.
Smacznego!
A to moja dzisiejsza drożdżówka:
po przekrojeniu:
Wypróbujcie nie będziecie żałowali bo jest naprawdę rewelacyjna