|
Dzisiaj jest 11.10.2024 15:49
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
maziama
|
: 30.11.2021 10:02 |
|
|
Ogrodnik stażysta |
|
Pochwały: 0
|
Pączki kwiatowe mogą tak reagować, gdy mają za sucho i/lub za ciepło. Polecam od czasu do czasu dobrze nawodnić cyklamena (zwłaszcza w okresie kwitnienia), oczywiście nie podlewając go od góry. Ze zdjęcia wnioskuję, że ta podstawka jest zdejmowana, więc można umieścić doniczkę z cyklamenem, bez podstawki, w większej misce lub wiaderku i napełnić pojemnik wodą do połowy wysokości doniczki cyklamena. Po pół godzinie wyjąć doniczkę z wody i ustawić normalnie na podstawce. Samo nawadnianie z podstawki może być nie wystarczające w okresie kwitnienia, zwłaszcza gdy cyklamen stoi w ciepłym pomieszczeniu. Jeśli jest możliwość to dobrze jest cyklamena trzymać przy otwartym oknie, nawet w zimie, oczywiście uważając na temperatury poniżej zera (nie dotyczy zahartowanych cyklamenów).
Temat sprzed 2 lat co prawda, ale może komuś się przyda.
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 30.11.2021 10:14 |
|
Pochwały: 32
|
Bardzo ciekawe i przydatne rady. Dziękujemy.
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 30.11.2021 15:59 |
|
Pochwały: 61
|
Moje doświadczenia są takie, że łatwiej adoptują się do warunków mieszkaniowych miniaturki. Te rosły i kwitły (oczywiście z przerwami) po kilka lat, natomiast "normalny" nigdy mi nie przeżył kolejnego sezonu. Być może dlatego, że nie mam warunków na trzymanie w chłodzie.
|
|
Na górę |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|