Dzisiaj jest 26.04.2024 23:31

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
Post: 20.12.2014 21:15 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
W moim przypadku to jest 18 gram soli, lub peklosoli na kilogram mięsa. Codziennie przekładać/obracać i tak przez 5-7 dni. Najlepsze warunki to lodówka i później po obsuszeniu do wygranej wędzarki.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20.12.2014 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25.03.2014 17:11
Posty: 2446
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 4
Wacławie my z Elą już obmyslamy plan na Twoje wyroby na Wielkanoc :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

_________________
Pozdrawiam Jola

Mój ogródek szczęścia
Mój ogródek szczęścia II
Skromne parapety Joli


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.12.2014 03:21 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.12.2014 23:24 

Pochwały: 0
Fajnie to robisz a czy wędzisz także karpie?
Karp teraz na BN bo wędliny to raczej dobre są na Wielkanoc aczkolwiek nasza "zabijaczka" na jesieni do Wielkanocy musiała tradycyjnie dotrwać...


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23.12.2014 20:30 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15.06.2010 16:48
Posty: 1753
Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 6
wawik pisze:
W moim przypadku to jest 18 gram soli, lub peklosoli na kilogram mięsa. Codziennie przekładać/obracać i tak przez 5-7 dni. Najlepsze warunki to lodówka i później po obsuszeniu do wygranej wędzarki.
:sun:

Dzięki .
W taki sam sposób moja matula robiła jak było świniobicie, czyli zwykła sól i trochę saletry, czosnek.
Wówczas nie było w sklepach nic innego do zdobycia (stare dzieje, ale pamiętam).

Pozdrawiam :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23.12.2014 20:57 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Wspominasz tu o saletrze, to dopowiem, że ja też używam saletry do peklowania mięsa, ale tylko 2 dekagramy saletry mieszam z kilogramem soli. Dodatek saletry do mieszanki peklującej powoduje że produkt końcowy zachowuje naturalny kolor wyrobu.
Samo solenie mięsa w tej samej proporcji powoduje, że wyrób końcowy będzie blady.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.12.2014 21:41 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17.06.2009 11:48
Posty: 596
Pochwały: 4
Wacławie zostało coś jeszcze z tych boczusiów, szyneczek i kiełbas? :roll:

_________________
pozdrawiam,

mag


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.12.2014 21:56 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Zostało, zostało i jeszcze wystarczy na kilka miesięcy.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.12.2014 14:11 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.11.2012 08:12
Posty: 33366
Lokalizacja: Dolnośląskie okolice Zgorzelca
Pochwały: 51
No to masz zapasy jak wiewiórka . :rotfl2:

_________________
:papa2:Ogród Kasi część X filmiki Ogród na żywo
Moja nadwyżka zobacz 2017
Kasi parapety cz VI
Moja Gunnera


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.12.2014 14:41 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33395
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
wawik pisze:
Zostało, zostało i jeszcze wystarczy na kilka miesięcy.
:sun:

Czyli nie ma co liczyć na świeżą dostawę przed Wielkanocą... :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl