|
Dzisiaj jest 26.04.2024 14:25
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
karolina3
|
: 02.10.2013 12:17 |
|
|
Ogrodnik stażysta |
|
Rejestracja: 18.09.2013 13:03 Posty: 48
Pochwały: 0
|
To mój przepis na kapustę
Składniki Kapusta biała drobno poszatkowana -25 kg Sól -400 g Marchew utarta -1 kg Ziele angielskie -1/2 paczki Liście laurowe -8 szt AKCESORIA Deseczki do beczki -2 szt Kamień do obciążenia Ściereczka do przykrycia.
Etapy przygotowania
Kapustę, wkładamy do wyparzonej beczki, przesypując co jakiś czas, marchewką, solą i przyprawamy. I tak na przemian, kapusta, przyprawy.Każdą warstwę lekko ubijamy, by nie przetrącić kapusty. Podczas ubijania kapusty, powinien pojawić się kwas. Na gotową kapustę, do beczki kładę na wierzch, deseczki i obciążam kamieniem. Beczkę przykryć ściereczką, i zostawić w ciepłym miejscu, na około tydzień. Po tygodniu beczkę można przenieść w inne miejsce.
|
|
Na górę |
|
|
floks
|
: 04.10.2013 16:37 |
|
Pochwały: 0
|
Ja bym jeszcze dodał do przepisu wyżej aby przed przeniesieniem beczki zrobić kilka dziur aż do dna beczki, wychodzi wtedy goryczka. No i ubijać raczej mocno ale z umiarem
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 05.10.2013 12:55 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Nigdy nie kisiłem kapusty, ale jeszcze kilkanaście lat temu rodzice mieli co roku beczkę pełną kapuchy, której nie lubię, a to samo zdrowie Kapusta była szatkowana, jak dobrze pamiętam od razu z marchwią, a potem umieszczana w beczce według przepisu. Nikt nie robił dziur, no ale co kto lubi
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
kalina1912
|
: 07.10.2013 15:39 |
|
Rejestracja: 09.09.2013 13:51 Posty: 2977 Lokalizacja: okolice Lipska woj. mazowieckie
Pochwały: 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 08.10.2013 21:53 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Byłoby super
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
sylvia09
|
: 11.10.2013 16:25 |
|
Rejestracja: 19.01.2013 15:48 Posty: 123 Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pochwały: 4
|
Ja jeszcze dodaje owoce jałowca, do kapusty są świetne, polecam.
_________________ Pozdrawiam Sylwia
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 11.10.2013 17:22 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33395 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 11.10.2013 17:40 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Pamiętam, że i ja robiłem kiszoną kapustę, ale dodawałem również jabłka (kwaśne jabłka) przekroje na ćwiartki, a tak na poważnie to i w tym roku sobie zrobię.
|
|
Na górę |
|
|
kalina1912
|
: 23.10.2013 15:51 |
|
Rejestracja: 09.09.2013 13:51 Posty: 2977 Lokalizacja: okolice Lipska woj. mazowieckie
Pochwały: 2
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 23.10.2013 17:53 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Ja też zrobiłem kiszonkę z dziesięciu kilogramów kapusty i okazało się, że będę musiał dorobić jeszcze jedną taka porcję.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|