|
Dzisiaj jest 25.04.2024 12:23
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wawik
|
: 11.08.2019 19:21 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Lilka, jeżyny zaczynają smakować dopiero wtedy jak zaczną spadać - to wskaźnik że można już szukać więcej smacznych smakowitości.
|
|
Na górę |
|
|
liliana1
|
: 11.08.2019 19:24 |
|
Rejestracja: 08.08.2016 21:43 Posty: 4059 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 12
|
Niby już łatwo odchodzą. Boję się, że jak zaczną spadać, to będzie za późno. Zanim dotrę na działkę to zajmą się nimi ślimaki i mrówki.
Ostatnio zmieniony 11.08.2019 19:47 przez liliana1, łącznie zmieniany 1 raz
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 11.08.2019 19:33 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Ja mam ułatwione zadanie bo mam dostęp do jeżyn kilka, a nawet kilkanaście razy w ciągu dnia i na bieżąco podjadać, a to duży plus.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 07.09.2019 14:28 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Dzisiaj o pomidorach, a na fotce 3 odmiany + papryka. Papryka strąki około 10 cm. długości i co do smaku to napiszę jak zaryzykuję kawałek skonsumować, bo dotychczas jadłem po pół strączka w mizerii.
Załączniki: |
ogród 19.09.07.JPG [ 59.97 KiB | Przeglądany 415 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 07.09.2019 14:47 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Żyjesz po konsumpcji czy jeszcze nie zaryzykowałeś?
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 07.09.2019 15:08 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Elu, zaryzykowałem i zjadłem, zjadłem całą sztukę. W smaku przypomina paprykę, ale gęby nie urywa - to raczej z tych łagodnych. No chyba ze będzie z opóźnionym zapłonem.
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 08.09.2019 20:48 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
wawik pisze: No chyba ze będzie z opóźnionym zapłonem. Mam nadzieję, że nic Ci się nie stało.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 08.09.2019 21:02 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Elu, nic się nie stało, nawet uśmiechu nie musiałem krzywić. Na przyszły rok rezygnuje z uprawy tej odmiany - za łagodna jak dla mnie.
|
|
Na górę |
|
|
kasia17071981
|
: 08.09.2019 21:37 |
|
Rejestracja: 09.11.2012 08:12 Posty: 33364 Lokalizacja: Dolnośląskie okolice Zgorzelca
Pochwały: 51
|
U ciebie smakowicie widzę i gratuluje zjedzenia papryczki ja nie lubie ostrego
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 10.09.2019 12:39 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Mikstura spirytusowo - tymiankowa do ochrony pomidorów i nie tylko podesłana przez Elkę do sprawdzenia w następnym sezonie. Na jednym z for Pomodoro podaje dokładny przepis na Preparat tymiankowo- oreganowy HZT. Można sobie znaleźć. Są też inne jego wersje (i inne preparaty) Ja robiłam to w wersji przybliżonej - paczuszkę suszonego tymianku i drugą oregano zalewałam 200 ml spirytusu i 1/2 l wody przegotowanej. Trzymałam w temp. pokojowej od czasu do czasu mieszając. Na drugi dzień przecedziłam i do lodówki. Resztki ziół zalałam wrzącą wodą (szklanka) i po przecedzeniu napar dolałam do wyciągu alkoholowego. Do oprysku używałam ok 50 ml na litr wody.Jak to dobrze że nie pije (już) i w ten sposób zaoszczędzony alkohol będzie można skonsumować bardziej w wersji stałej.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 78 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|