Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Śliwki
https://forum.swiatkwiatow.pl/sliwki-t8652-10.html
Strona 2 z 4

Autor:  Jolanna [ 18.08.2014 09:13 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Chciałam się pochwalić moimi cudownymi i przepysznymi śliweczkami węgierkami :clap:
Już zrobiłam dwa gary powideł, a te będa kolejne :dance:

Załączniki:
DSC_0272f.jpg
DSC_0272f.jpg [ 243.1 KiB | Przeglądany 947 razy ]

Autor:  roh65 [ 18.08.2014 17:52 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Śliwy masz jak malowane!
A nie lepsze one są na śliwowicę?

Autor:  Jolanna [ 18.08.2014 18:04 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

roh65 pisze:
Śliwy masz jak malowane!
A nie lepsze one są na śliwowicę?

Darku upiekłam dwa ciasta ze śliwkami i zięć się bardzo cieszył i zrobiłam 3 duże gary powideł. Co prawda po 3-dniowym gotowaniu powideł jest na 1 i pół gara :rotfl2: Powidła są przepyszne, bo śliwki są bardzo dobre :)
Śliwowicy nie umiem robić :)

Autor:  wawik [ 18.08.2014 18:23 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Jolanna pisze:
Śliwowicy nie umiem robić :)

Jolu, tu nic nie trzeba umieć (śliwowica sama się zrobi), ale do uzyskania finalnego produktu potrzebna jest destylatorka.
:sun:

Autor:  Jolanna [ 18.08.2014 19:18 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

:shock: Wacławie to dla mnie już za trudne :) Wolę swoje słoiczki powideł :rotfl2:

Autor:  elka [ 18.08.2014 19:43 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Jolu, jak mnie tu jutro nie będzie, to znaczy, że się "rozpękłam"... :rotfl2:
:thankyou: :kisshug: :majesty:

Śliweczki pyszne. Powidełka się smażą, część śliweczek moczy się w marynacie octowej. :dance:

Autor:  Jolanna [ 18.08.2014 19:52 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

:rotfl2: Elu rozumiem Cię, ja też nie miałam umiaru w jedzeniu :rotfl2:
Śliweczki moczą się w marynacie octowej :?: Nie robiłam tak nigdy, ani nawet nie przyszło mi do głowy robić coś innego jak powidła :)
To jak to robisz Elu :?:

Autor:  elka [ 18.08.2014 20:12 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Jolu, koniecznie spróbuj. ja je bardzo lubię, ale dawno nie robiłam z braku dobrych węgierek :rotfl2:

Śliwki w occie
Składniki:
2 kg śliwek (najlepsze są węgierki, twarde, lekko niedojrzałe)
0,5l octu (najlepszy winny, biały)
0,5 kg cukru (można zmienić trochę proporcje wg własnego smaku)
ok 1,5 l wody
10 - 20 goździków
cynamon w laskach
Wykonanie:
Wyparzamy słoiki, najlepiej litrowe (z szerokim otworem).
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i ciasno układamy w wyparzonych słoikach. Można dawać całe śliwki, ale wtedy nakłuwamy je wykałaczką. Do każdego słoika wrzucamy 5 -6 goździków i kawałek cynamonu (niekoniecznie).
Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy ocet z wodą, i cukrem.
Śliwki zalewamy gorącą zalewą, nakładamy zakrętki na słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Odkręcamy zakrętki, zlewamy zalewę (przez sitko) do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Znów zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Czynność ponownego zagotowania i zalewania powtarzamy co najmniej 3 razy (lepiej 5), za każdym razem odstawiając zakręcone słoiki w chłodne miejsce.
Ostatnim razem, po zalaniu, pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
To świetny dodatek do mięs, a najlepsze są wyjadane ze słoja :rotfl2:

Autor:  Jolanna [ 18.08.2014 20:19 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Elu dziękuję za przepis :) Nigdy nie jadłam takich śliwek.
Ale tu muszą być śliwki twarde, a nie miękkie takie jak pozbierałam. Do takiej zalewy chyba powinno się bezpośrednio pozrywać z drzewa twarde :) Tylko z mojego jest to niemożliwe, bo drzewo jest za wysokie i nawet drabinę mam za krótką :rotfl2:
Jak uzbieram twarde to na pewno zrobię takie, nawet z samej ciekawości jak smakują :yahoo:

Autor:  elka [ 18.08.2014 20:42 ]
Tytuł:  Re: Śliwki

Twardsze po prostu lepiej wyglądają, są jędrne. Te mogą być trochę miękkie, ale i tak dobre :rotfl2:

Strona 2 z 4 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/