Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Śliwki https://forum.swiatkwiatow.pl/sliwki-t8652-10.html |
Strona 2 z 4 |
Autor: | roh65 [ 18.08.2014 17:52 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Śliwy masz jak malowane! A nie lepsze one są na śliwowicę? |
Autor: | Jolanna [ 18.08.2014 18:04 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
roh65 pisze: Śliwy masz jak malowane! A nie lepsze one są na śliwowicę? Darku upiekłam dwa ciasta ze śliwkami i zięć się bardzo cieszył i zrobiłam 3 duże gary powideł. Co prawda po 3-dniowym gotowaniu powideł jest na 1 i pół gara Powidła są przepyszne, bo śliwki są bardzo dobre Śliwowicy nie umiem robić |
Autor: | wawik [ 18.08.2014 18:23 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Jolanna pisze: Śliwowicy nie umiem robić Jolu, tu nic nie trzeba umieć (śliwowica sama się zrobi), ale do uzyskania finalnego produktu potrzebna jest destylatorka. |
Autor: | Jolanna [ 18.08.2014 19:18 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Wacławie to dla mnie już za trudne Wolę swoje słoiczki powideł |
Autor: | elka [ 18.08.2014 19:43 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Jolu, jak mnie tu jutro nie będzie, to znaczy, że się "rozpękłam"... Śliweczki pyszne. Powidełka się smażą, część śliweczek moczy się w marynacie octowej. |
Autor: | Jolanna [ 18.08.2014 19:52 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Elu rozumiem Cię, ja też nie miałam umiaru w jedzeniu Śliweczki moczą się w marynacie octowej Nie robiłam tak nigdy, ani nawet nie przyszło mi do głowy robić coś innego jak powidła To jak to robisz Elu |
Autor: | elka [ 18.08.2014 20:12 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Jolu, koniecznie spróbuj. ja je bardzo lubię, ale dawno nie robiłam z braku dobrych węgierek Śliwki w occie Składniki: 2 kg śliwek (najlepsze są węgierki, twarde, lekko niedojrzałe) 0,5l octu (najlepszy winny, biały) 0,5 kg cukru (można zmienić trochę proporcje wg własnego smaku) ok 1,5 l wody 10 - 20 goździków cynamon w laskach Wykonanie: Wyparzamy słoiki, najlepiej litrowe (z szerokim otworem). Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i ciasno układamy w wyparzonych słoikach. Można dawać całe śliwki, ale wtedy nakłuwamy je wykałaczką. Do każdego słoika wrzucamy 5 -6 goździków i kawałek cynamonu (niekoniecznie). Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy ocet z wodą, i cukrem. Śliwki zalewamy gorącą zalewą, nakładamy zakrętki na słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Odkręcamy zakrętki, zlewamy zalewę (przez sitko) do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Znów zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Czynność ponownego zagotowania i zalewania powtarzamy co najmniej 3 razy (lepiej 5), za każdym razem odstawiając zakręcone słoiki w chłodne miejsce. Ostatnim razem, po zalaniu, pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. To świetny dodatek do mięs, a najlepsze są wyjadane ze słoja |
Autor: | Jolanna [ 18.08.2014 20:19 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Elu dziękuję za przepis Nigdy nie jadłam takich śliwek. Ale tu muszą być śliwki twarde, a nie miękkie takie jak pozbierałam. Do takiej zalewy chyba powinno się bezpośrednio pozrywać z drzewa twarde Tylko z mojego jest to niemożliwe, bo drzewo jest za wysokie i nawet drabinę mam za krótką Jak uzbieram twarde to na pewno zrobię takie, nawet z samej ciekawości jak smakują |
Autor: | elka [ 18.08.2014 20:42 ] |
Tytuł: | Re: Śliwki |
Twardsze po prostu lepiej wyglądają, są jędrne. Te mogą być trochę miękkie, ale i tak dobre |
Strona 2 z 4 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |