Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci
https://forum.swiatkwiatow.pl/dzemy-ciasta-owocowe-salatki-i-inne-przyjemnosci-t281.html
Strona 1 z 4

Autor:  iskra_86 [ 14.09.2012 21:22 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

Łatwe ciasto bez pieczenia Palce lizać!

ŚMIETANOWIEC Z GALARETKĄ (na ok. 10 porcji):
- 2 szkl. mleka
- 2 opakowania gramowe śmietany 18%
- ok. 5 dag żelatyny
- pełna szklanka cukru
- 2-3 galaretki owocowe
- dowolne owoce do dekoracji ciasta - mogą być np. brzoskwinie osączone z zalewy lub owoce wyjęte z kompotu, np. wiśnie

Zagotuj Mleko, a następnie wsyp do niego cukier oraz żelatynę, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Ostudź.
Galaretki rozpuść, ostudź. Owoce pokrój. Do dużej, opłukanej zimną wodą misy wlej trochę galaretki, zastudź.
Na tej warstwie ułóż owoce, zalej resztą galaretki, odstaw by "stanęła". Do chłodnego mleka mieszając dodaj śmietanę.
Gdy masa zacznie tężeć, wylej ją na galaretkę. Zastudź. Ciasto wyjmij z miski ( zanurz ją na chwilę w gorącej wodzie). Ubierz.

Autor:  gregorius [ 14.09.2012 21:29 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

Podoba mi się, muszę wypróbować, znaczy się żonie podrzucę przepis :mrgreen:

Autor:  iskra_86 [ 14.09.2012 21:47 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

A co tu podsuwać, możesz zabłysnąć i sam zrobić na pewno żona będzie mile zaskoczona :)

Autor:  gregorius [ 14.09.2012 21:58 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

Hmmm, w sumie masz rację, nie jest trudne. Jak jajecznicę potrafię usmażyć, to takie ciacho nie będzie problemem :lol:

Autor:  iskra_86 [ 14.09.2012 22:27 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

No to powodzenia nie musisz sie martwić że coś się przypali heh wiec na pewno nie będzie aż tak źle tylko trzeba w siebie uwierzyć jak nie wyjdzie coś to i tak będzie się liczyło że zrobiłeś sam a to chyba najważniejsze, także 3mam kciuki.

Autor:  gregorius [ 14.09.2012 22:43 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

Jak wyjdzie coś znośnego z pewnością się pochwalę :mrgreen:

Autor:  iskra_86 [ 16.09.2012 18:33 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

No to może jeszcze coś bez pieczenia równie pyszne ale niestety kaloryczne:

Bananowy raj

* 6 dużych bananów
* Śmietana śnieżka lub zwykła kremówka
* 400gr herbatników( najlepiej tych czekoladowych)
* 2 puszki gotowego karmelu
* Tabliczka czekolady
* 2 budynie bananowe lub śmietankowe
* 1.5 kostki masła

Zmiażdżyć herbatniki na miękko,dodać pół kostki roztopionego masła wyrobić masę następnie przełożyć do tortownicy i mocno przycisnąć do spodu.Odstawić do lodówki na 30 min. W miedzy czasie przygotować masę budyniowa. Ugotować budynie wg przepisu, po ostudzeniu dodać masło i delikatnie utrzeć na puszystą masę.
Banany pokroić na średniej wielkości kawałki. Śmietanę ubić.
Po 30 min wyjmujemy ciacho z lodówki. Dodajemy puszkę karmelu i 3 banany. Kolejno masę budyniowa znowu puszkę karmelu i 2banany. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na ok 20 min. Następnie wyjmujemy i nakładamy bita śmietanę. Całość posypać startą czekolada oraz udekorować bananem.

Autor:  iskra_86 [ 16.09.2012 18:42 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

No i może jeszcze jeden który dość często gości w moim domu tzw. 3 Bit.

3 Bit Czas przygotowania: około 40 min.

Składniki:

* 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
* ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
* 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
* 2 opakowania śmietan-fix
* ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

* 500ml mleka
* 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
* 2 żółtka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
* 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
* ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego ;)

Uwaga :!:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, chodź ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

Autor:  Agnieszka [ 20.09.2012 21:50 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

Witaj hana :D a masz dynie u siebie w ogrodzie :?:
Polecam zupe kremowa z dynii :!:

Jak ma sie wielka dynie to wystarczy kawalek.
Ja dzisiaj gotowalam z hokkaido wiec wzielam cala :D
A wiec 1 dynia h.
mala cebulka albo kawalek
1 sredniej wielkosci kartofel
kilka marchewek
olej 2-3 lyzki

Cebule obrac, przekroic na cwiartki w kazdym razie nie trzeba drobno
Kartofla i marchewki tez. Dynie pokroic, usunac pestki itd. obrac. i tez pokroic na kawali powiedzmy 2/3cm ;)
Hokkaido mozna razem ze skorka. (jest kilka odmian, ze nie trzeba obierac ; ja znam tylko ta)
Wszystko wrzucic do garnka czy jakigos rondla i mieszajac "przypiec, zeszklic" na oleju. Jak zacznie mocno przywierac i lapac kolor to podlac woda z kostka bulionowa ale tylko tyle zeby wszystko bylo przykryte. Gotowac pod przykryciem ok 30 min.
Jak wszystko bedzie miekkie zmiksowac.
Zupa powinna byc gesta ale nie taka papa zeby lyzka w niej stala.
Z drugiej strony to kwestia gustu :lol:
Na koniec doprawic pieprzem i ewentualnie sola czy magi, dodac kilka lyzek smietany 30%.
Nie ma potrzeby dawania jakiejs zasmazki czy smietany z maka.
Jest sama od siebie gesta po co dodatkowe kalorie :mrgreen:
Smietane mozna dodac na koniec do garnka. Jak sie komus chce to polecam ubic i dac w formie "kleksa" na talerz tuz przed podaniem.
Zupa staje sie wtedy jakby lzejsza, delikatniejsza jak z babelkami powietrza :lol:
Jesli ktos dysponuje olejem z pestek dyni i pestkami mozna wlac do talerza 1 lyzke oleju i uprazone wczesniej na patelni pestki i sypnac jako dekoracje :D Pyszne :!: Olej i pestki nie musza byc !

Załączniki:
BILD2250.JPG
BILD2250.JPG [ 75.13 KiB | Przeglądany 628 razy ]
BILD2252.JPG
BILD2252.JPG [ 71.19 KiB | Przeglądany 628 razy ]
Komentarz: Smacznego ;)
BILD2267.JPG
BILD2267.JPG [ 78.92 KiB | Przeglądany 628 razy ]

Autor:  gregorius [ 21.09.2012 12:54 ]
Tytuł:  Re: Dżemy, ciasta owocowe, sałatki i inne przyjemnosci

Bardzo apetycznie prezentują się Wasze specjały :D

Strona 1 z 4 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/