Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Piernik https://forum.swiatkwiatow.pl/piernik-t14237-10.html |
Strona 2 z 6 |
Autor: | elka [ 19.11.2016 09:49 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Podoba mi się. Ciekawe czy musi być smalec, w domu nie mam |
Autor: | eDorka [ 19.11.2016 10:45 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Ja nie mam czasu na bawienie się w kilkudniowe przygotowania - lubię pichcić, ale bez przesady, praca i dom nie dają mi szansy na tego typu doświadczenia. Może dożyję emerytury i wtedy spróbuję Ale napiszcie jak Wam wyszedł, mamie mogę podrzucić... |
Autor: | Hanaa [ 19.11.2016 20:45 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Cytuj: Może dożyję emerytury i wtedy spróbuję Dożyłam, ale wzięłam Twój przepis. U mnie pieczeniem zawsze zajmował się m. (potem jedzeniem tegoż), ale postanowiłam sama coś zrobić, lubię piernik. Ten drugi dojrzewający , na pewno też dobry, ale jak dla mnie wydał się że strasznie przy nim dużo zachodu z tymi wszystkimi czynnościami, choć właśnie czytałam , ze ten dojrzewający może bardzo długo leżeć i ciągle być doskonały, ale nie o leżenie mi chodzi. Dzięki za przepis. |
Autor: | kalina1912 [ 20.11.2016 09:54 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Ciekawe może i ja spróbuję jak dam radę |
Autor: | BasiaK [ 20.11.2016 13:42 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
eDorka pisze: Ja od lat piekę piernik z przepisu z książki pszczelarskiej mojego dziadka pszczelarza. Nie jest to piernik dojrzewający, ale łatwy, szybki do zrobienia i można jeść albo od razu, albo jak poleży - zawsze smakuje . Składniki: [...] Szkoda, że nie napisałaś, do jakiej formy wpakować ciasto - właśnie piekę, ale tradycyjnie wlałam masę do keksówki i zdecydowanie jest jej za dużo. Przewiduję ostre czyszczenie piekarnika Następnym razem (jeśli okaże się dobry - złożę raporcik po podwieczorku) zrobię z co najwyżej 2/3 składników. B. |
Autor: | Agnieszka [ 20.11.2016 14:14 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Ja chcialam dzisiaj upiec tego z przepisu Dorki ale moje chlopaki zazyczyli sobie Karpatke to nic ona szybko zniknie to moze za pare dni |
Autor: | Lila25 [ 20.11.2016 14:55 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Ja piekę piernik wg tego przepisu: Piernik litewski 3 jaja, 25 dag cukru, 15 dag masła, 25 dag miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag orzechów włoskich, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 250 ml kefiru, 25 dag mąki żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do formy Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. W rondelku rozpuszczamy masło i miód, a następnie, gdy masa ostygnie, dodajemy utarte jaja. Bakalie sparzamy. Migdały oraz orzechy obieramy ze skórki, osuszamy i siekamy. Rodzynki, migdały i orzechy dodajemy do masy i, mieszając, wsypujemy przyprawę do pierników i dolewamy kefir. Stale mieszając, dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z sodą. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 *C na ok. 50 minut |
Autor: | eDorka [ 20.11.2016 14:57 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Agnieszko, upiecz jeśli masz składniki - za kilka dni będzie jak znalazł. Chociaż jak poczują zapach to będą zaraz chcieli próbować Ja od października piekę często, bo dzięki przyprawom ciasto rozgrzewa i dodatkowo zaspokaja nienasycony głód przed zimowym snem niedźwiedzim, kiedy to odkładamy zapasy |
Autor: | ANTURIUM87 [ 20.11.2016 16:49 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Lila25 super przepis, znam-ciasto jest bardzo smaczne-polecam. |
Autor: | Hanaa [ 20.11.2016 16:59 ] |
Tytuł: | Re: Piernik |
Lila, tylko małe pytanie. Cytuj: Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę Trzeba ręcznie, czy można mikserem? Przepis wygląda bardzo interesująco. |
Strona 2 z 6 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |