Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Piernik
https://forum.swiatkwiatow.pl/piernik-t14237-10.html
Strona 2 z 6

Autor:  elka [ 19.11.2016 09:49 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Podoba mi się. Ciekawe czy musi być smalec, w domu nie mam :rotfl2:

Autor:  eDorka [ 19.11.2016 10:45 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ja nie mam czasu na bawienie się w kilkudniowe przygotowania - lubię pichcić, ale bez przesady, praca i dom nie dają mi szansy na tego typu doświadczenia. Może dożyję emerytury i wtedy spróbuję :rotfl2:

Ale napiszcie jak Wam wyszedł, mamie mogę podrzucić...

Autor:  Hanaa [ 19.11.2016 20:45 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Cytuj:
Może dożyję emerytury i wtedy spróbuję

Dożyłam, ale wzięłam Twój przepis. U mnie pieczeniem zawsze zajmował się m. (potem jedzeniem tegoż), ale postanowiłam sama coś zrobić, lubię piernik.
Ten drugi dojrzewający , na pewno też dobry, ale jak dla mnie wydał się że strasznie przy nim dużo zachodu z tymi wszystkimi czynnościami, choć właśnie czytałam , ze ten dojrzewający może bardzo długo leżeć i ciągle być doskonały, ale nie o leżenie mi chodzi. :rotfl2:
Dzięki za przepis.

Autor:  kalina1912 [ 20.11.2016 09:54 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ciekawe może i ja spróbuję jak dam radę :rotfl2:

Autor:  BasiaK [ 20.11.2016 13:42 ]
Tytuł:  Re: Piernik

eDorka pisze:
Ja od lat piekę piernik z przepisu z książki pszczelarskiej mojego dziadka pszczelarza.
Nie jest to piernik dojrzewający, ale łatwy, szybki do zrobienia i można jeść albo od razu, albo jak poleży - zawsze smakuje :) .

Składniki: [...]

Szkoda, że nie napisałaś, do jakiej formy wpakować ciasto - właśnie piekę, ale tradycyjnie wlałam masę do keksówki i zdecydowanie jest jej za dużo. Przewiduję ostre czyszczenie piekarnika :( Następnym razem (jeśli okaże się dobry - złożę raporcik po podwieczorku) zrobię z co najwyżej 2/3 składników.

B.

Autor:  Agnieszka [ 20.11.2016 14:14 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ja chcialam dzisiaj upiec tego z przepisu Dorki ale moje chlopaki zazyczyli sobie Karpatke :wallbash: to nic ona szybko zniknie to moze za pare dni ;-)

Autor:  Lila25 [ 20.11.2016 14:55 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Ja piekę piernik wg tego przepisu:

Piernik litewski

3 jaja, 25 dag cukru, 15 dag masła, 25 dag miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag orzechów włoskich, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 250 ml kefiru, 25 dag mąki żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do formy

Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. W rondelku rozpuszczamy masło i miód, a następnie, gdy masa ostygnie, dodajemy utarte jaja. Bakalie sparzamy. Migdały oraz orzechy obieramy ze skórki, osuszamy i siekamy. Rodzynki, migdały i orzechy dodajemy do masy i, mieszając, wsypujemy przyprawę do pierników i dolewamy kefir. Stale mieszając, dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z sodą. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 *C na ok. 50 minut

Autor:  eDorka [ 20.11.2016 14:57 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Agnieszko, upiecz jeśli masz składniki - za kilka dni będzie jak znalazł.

Chociaż jak poczują zapach to będą zaraz chcieli próbować :rotfl2:

Ja od października piekę często, bo dzięki przyprawom ciasto rozgrzewa i dodatkowo zaspokaja nienasycony głód przed zimowym snem niedźwiedzim, kiedy to odkładamy zapasy :mrgreen:

Autor:  ANTURIUM87 [ 20.11.2016 16:49 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Lila25 super przepis, znam-ciasto jest bardzo smaczne-polecam.

Autor:  Hanaa [ 20.11.2016 16:59 ]
Tytuł:  Re: Piernik

Lila, tylko małe pytanie.
Cytuj:
Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę

Trzeba ręcznie, czy można mikserem?
Przepis wygląda bardzo interesująco. :yahoo:

Strona 2 z 6 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/