Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
TORTY https://forum.swiatkwiatow.pl/torty-t13591-30.html |
Strona 4 z 4 |
Autor: | eDorka [ 17.10.2016 14:25 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
Jesienne słodkości oglądanie..... Jak schudnąć, panie...... Jak? |
Autor: | gregorius [ 17.10.2016 14:50 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
Więcej się ruszać |
Autor: | BasiaK [ 17.10.2016 17:06 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
gregorius pisze: Więcej się ruszać I jeść połowę tego co zwykle...Ciekawe, jak świetnie zawsze mi wychodzi udzielanie dobrych rad - innym! B. |
Autor: | aniula89 [ 19.10.2016 21:39 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
Znowu żona robiła ? Apetycznie wygląda. |
Autor: | gregorius [ 20.10.2016 06:27 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
Tym razem ja |
Autor: | eDorka [ 20.10.2016 13:29 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
Mniaaaaam...... U mnie truskawki wciąż kwitną, ostatnio zjadłam kilka... nie rusza mnie [kłamstwo, rusza całkiem całkiem hihi] Co do ruchu... no ruszam się przecież, nawet z psem czasami wyjdę |
Autor: | gregorius [ 30.10.2016 18:35 ] |
Tytuł: | Re: TORTY |
Dobrze, że jest ta psina U mnie nie ma, więc różnie bywa z tym ruszaniem się |
Autor: | gregorius [ 04.11.2016 13:22 ] | |||
Tytuł: | Re: TORTY | |||
Cytrynowy tort bezowy. Dokładny przepis na stronie Moje wypieki. Łatwy do przygotowania, najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście jak ktoś lubi beze, bo ja nie jestem amatorem takich słodkości, ale tort jest smaczny Bezę przygotowuje się z 6 białek, 300 gram cukru, szczypty soli i łyżeczki soku z cytryny. Przygotowaną masę bezową dzieli się na dwie części i wykłada na blachy posmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okręgi o średnicy 23 cm, aby łatwiej było uzyskać dwa równe podkłady bezowe. W rozgrzanym do 180*C piekarniku beze pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy przez 90 minut aż się lekko zarumieni i lekko popęka. Gdy bezy wystygną można przełożyć je kremem. Krem przygotowuje się z 125 g serka mascarpone, 150 g lemon curdu i 250 ml śmietany kremówki. Najpierw należy wymieszać serek z lemon curd, a następnie dodać wcześniej ubitą śmietaną i delikatnie wymieszać. Gdy rozsmarujemy krem na bezie, dodatkowo z lemon curdu robimy na kremie zygzaki, wykorzystując np. rękaw do wyciskania mas. Podobne zygzaki robimy na górnej bezie.
|
Strona 4 z 4 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |