Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Strączkowe w roli głównej https://forum.swiatkwiatow.pl/straczkowe-w-roli-glownej-t13368.html |
Strona 1 z 1 |
Autor: | BasiaK [ 27.11.2015 22:48 ] |
Tytuł: | Strączkowe w roli głównej |
Kasza z dodatkami 1/2 szklanki pęczaku - ugotować 1/2 szklanki soczewicy zielonej - ugotować BEZ soli Różne warzywa - np. małe różyczki brokułów, 1/2 marchewki w słupkach, 1/2 kalarepy w słupkach - ugotować na parze Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać ulubione przyprawy (u mnie kmin rzymski, kurkuma, słodka papryka, chili, czosnek), wrzucić posiekaną paprykę czerwoną, smażyć aż lekko zmięknie, dodać resztę składników, wymieszać, popróbować jeszcze dosolić do smaku. To taka potrawa dla tych, co nie lubią długo w kuchni siedzieć. No i inaczej wychodzi za każdym razem, w zależności od użytych warzyw i przypraw. Warunek: ma być kolorowa B. |
Autor: | aniula89 [ 28.11.2015 09:39 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Bardzo interesujące, ale u mnie pewnie by było, że za dużo zieleniny i bez mięsa by nie przeszło... ale jak dodam mięso. Ale dziś robię gulasz z duża ilością warzyw, ale z mięsem. Podzielę się pomysłem. I nigdy nie jadłam ani pęczaka, ani soczewicy. Do czego można porównać smak? I ten kmin rzymski też już się gdzieś przewinął na forum. Ostra przyprawa ? |
Autor: | BasiaK [ 28.11.2015 09:53 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
aniula89 pisze: bardzo interesujące ale u mnie pewnie by było że za dużo zieleniny i bez mięsa by nie przeszło ale jak dodam mięso Filet z kurczaka drobno pocięty i podsmażany na etapie cebuli Ja nie daję, soczewica "wnosi" już białko. Cytuj: i nigdy nie jadłam ani pęczaka ani soczewicy do czego można porównać smak i ten kmin rzymski też już się gdzieś przewiną na forum ostra przyprawa ? K.rz. (ang. cumin) - nie jest ostry, zapach charakterystyczny, egzotyczny, trzeba polubić Pęczak to kasza jęczmienna, więc smak znany chyba? Chodzi o to, by były duże ziarna. A soczewica to już nie wiem, do czego porównać, do drobnej fasoli może? B. |
Autor: | aniula89 [ 28.11.2015 10:30 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Wiem, zadaje skomplikowane pytania ale dziękuję za odpowiedź. Będę próbować. Kmin może już dziś kupię |
Autor: | gregorius [ 29.11.2015 01:20 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Potrawa idealna dla mnie:) Nie dość, że czas przygotowania nie jest długi, to jeszcze sporo warzyw i przyprawy! Mięso w tym wypadku jak najbardziej zbędne. Muszę kupić tylko pęczak i kmin, którego wciąż nie ma na półce sklepowej i skorzystam z tego przepisu |
Autor: | aniula89 [ 01.12.2015 19:00 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Gulasz z dodatkiem groszku, marchewki, pieczarek też jest pyszny czy wołowy czy wieprzowy. |
Autor: | gregorius [ 02.12.2015 17:07 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Gulasz z pieczarkami i groszkiem to nie moja bajka, ale wiadomo, nie wszyscy lubią to samo Już od kilku dni mam pęczak, ale wciąż nie mam kminu rzymskiego. Niby w markecie mają w ofercie, ale wciąż nie uzupełnili braków, a w kilku innych sklepach też nie ma |
Autor: | gregorius [ 11.12.2015 19:31 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Zrobiłem pęczak z soczewicą i warzywami. Wykorzystałem to co miałem pod ręką. Kilka lat temu jadłem kaszę jęczmienną z warzywami i kiełbasą i bardzo mi nie smakowała. Tym razem było inaczej. Danie z pęczakiem było bardzo smaczne. Kmin rzymski to świetna przyprawa, mój smak |
Autor: | aniula89 [ 16.01.2018 22:07 ] |
Tytuł: | Re: Strączkowe w roli głównej |
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Następnie bierzemy z 5 sztuk plaster szynki surowej łososiowej robimy roladkę. Owijamy oparzonym szczypiorkiem i smażymy na masełku. Pychota! |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |