Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Sprawdzone przepisy na słodkości
https://forum.swiatkwiatow.pl/sprawdzone-przepisy-na-slodkosci-t12604-30.html
Strona 4 z 31

Autor:  maagda13 [ 26.03.2015 14:35 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

gregorius pisze:
Jak zdobędę wszystkie składniki zrobię :D Czy cynamon jest konieczny? U mnie nie przepadamy za tym smakiem :sorry:


Nie jest konieczny, nadaje taki lekki 'smaczek'. Można spróbować dodać łyżkę aromatu waniliowego albo cukier waniliowy, albo zupełnie pominąć :)

Autor:  gregorius [ 26.03.2015 14:37 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Ok, dzięki :sun:

Autor:  guru301 [ 26.03.2015 21:06 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

maagda13 pisze:

Przepis na Chlebek Bananowy.

Bardzo chętnie skorzystam w tego przepisu . Dziękuję za niego :)

Autor:  maagda13 [ 01.04.2015 19:22 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

guru301 - Korzystaj, korzystaj i daj znać, jak smakuje :)

U mnie dziś były muffiny z nadzieniem z masy krówkowej, polecam :) (łyżeczka masy do środka każdej muffinki - ciasto według podanego wczesniej przepisu, masa niestety sklepowa, nie pokusiłam się jeszcze o samodzielne jej gotowanie, a miałam spory zapas jeszcze z grudnia).

Autor:  Majanda12 [ 01.04.2015 19:44 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

A masz może jakiś sprawdzony przepis na babę drożdżową piękną świąteczną? zresztą na piaskową też .... :heart:

Autor:  kalina1912 [ 02.04.2015 06:50 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
aromat waniliowy
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania

Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.
 
Jedną dużą foremkę lub dwie małe na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą(kaszą manną ja tak robię). Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Robię tą babkę od paru lat na Święta. Znalazłam go kiedyś w Internecie, teraz tez jeszcze istnieje :rotfl2:
A może znacie jakiś przepis na fajny sernik bo te co znam jakoś mi się już przepiekły :rotfl2:

Autor:  maagda13 [ 02.04.2015 09:08 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Majanda12 - Niestety nie mam sprawdzonego przepisu na babkę drożdżową i piaskową, zwykle robię ciasta ucierane, są bardziej wilgotne i takie nam odpowiadają. Chociaż może się skuszę na przepis podany przez Kalinę, bo zapowiada się smakowicie :)

W tym roku będzie na pewno m.in. ciasto cytrynowe, dziś piekę, jak się uda, to wrzucę przepis :)

Co do sernika, to może spróbuj coś w typie sernika na zimno? W zasadzie to jest tarta na zimno, bardzo prosta do wykonania, ale podobno smakuje jak delikatny serniczek :D

TARTA Z MASCARPONE NA ZIMNO

Składniki:
250 gram serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
1/2 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
odrobina goracej wody, maksymalnie 100 ml
około 125-150 gram borówek amerykańskich
250 gram herbatników typu petitki
200 gram masła (nie polecam margaryny, tutaj jest konieczne masło)

1. Herbatniki pokruszyć na pył, najlepiej w blenderze. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na lekkim ogniu i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać. Wylepić masą formę do tarty o średnicy 28 cm, wstawić do lodówki na godzinę.

2. Zagotować wodę i w odrobinie lekko przestudzonej wody rozpuścić żelatynę. Żelatyna musi byc całkowicie rozpuszczona, bez grudek.

3. Śmietankę (mocno schłodzoną) i cukier puder włożyć do naczynia, LEKKO ubić, dodać mascarpone. Mascarpone najlepiej dodawać w czasie ubijania, bo w tym przepisie śmietanka nie powinna być ubita na bardzo sztywną pianę.

4. Żelatynę dodać do masy śmietankowej i dokłądnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Masę wyłożyć na schłodzony spód, wysypać na wierzch borówki i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Tę tartę zrobiłam na bazie przepisu na TARTĘ CYTRYNOWĄ, przepis jest w 90% identyczny, ale kopiuję, jakby ktoś chciał wydrukować :) Tarta cytrynowa jest naprawdę cytrynowa i dosyć kwaśna, ja daję zawsze 3 cytryny. Nam smakuje, zwłaszcza latem z kulką lodów śmietankowych lub po prostu z ubitą z cukrem pudrem śmietanką (lody i śmietanka dobrze równoważą smak).

TARTA CYTRYNOWA NA ZIMNO

Składniki:
250 gram serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
1/2 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
odrobina goracej wody, maksymalnie 100 ml
3-4 cytryny (4, jak ktoś lubi naprawdę kwaśne ;) )
250 gram herbatników typu petitki
200 gram masła (nie polecam margaryny, tutaj jest konieczne masło)

1. Herbatniki pokruszyć na pył, najlepiej w blenderze. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na lekkim ogniu i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać. Wylepić masą formę do tarty o średnicy 28 cm, wstawić do lodówki na godzinę. Cytryny sparzyć i umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

2. Zagotować wodę i w odrobinie lekko przestudzonej wody rozpuścić żelatynę. Żelatyna musi byc całkowicie rozpuszczona, bez grudek.

3. Śmietankę (mocno schłodzoną) i cukier puder włożyć do naczynia, LEKKO ubić, dodać mascarpone, sok z cytryn, skórkę. Mascarpone najlepiej dodawać w czasie ubijania, bo w tym przepisie śmietanka nie powinna być ubita na bardzo sztywną pianę.

4. Żelatynę dodać do masy śmietankowej i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Autor:  aniula89 [ 21.05.2015 20:35 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

A może ktoś poda sprawdzony przepis na rogaliki ;)

Autor:  aniula89 [ 11.10.2015 20:20 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

no to ja wam dam przepis na rogaliki :)
Załącznik:
12015618_848323581931494_114591232_o.jpg
12015618_848323581931494_114591232_o.jpg [ 165.33 KiB | Przeglądany 1055 razy ]

piec 15 min temperatura 180 stopni

Załączniki:
12165475_848323958598123_1021221256_o.jpg
12165475_848323958598123_1021221256_o.jpg [ 151.27 KiB | Przeglądany 1055 razy ]

Autor:  aniula89 [ 11.10.2015 20:23 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

i następny babka kolorowa :) u mnie nie było kisielu więc nie aż tak kolorowa
:sorry: za pójście na łatwiznę z zdjęciami przepisów

Załączniki:
12164456_848323151931537_2073344872_o.jpg
12164456_848323151931537_2073344872_o.jpg [ 194.9 KiB | Przeglądany 1053 razy ]
12165372_848323128598206_883557260_o.jpg
12165372_848323128598206_883557260_o.jpg [ 39.98 KiB | Przeglądany 1053 razy ]
12165381_848323245264861_1144746503_o.jpg
12165381_848323245264861_1144746503_o.jpg [ 197.66 KiB | Przeglądany 1053 razy ]
12162142_848323191931533_340224274_o.jpg
12162142_848323191931533_340224274_o.jpg [ 200.08 KiB | Przeglądany 1053 razy ]

Strona 4 z 31 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/