Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Sprawdzone przepisy na słodkości https://forum.swiatkwiatow.pl/sprawdzone-przepisy-na-slodkosci-t12604-30.html |
Strona 4 z 31 |
Autor: | maagda13 [ 26.03.2015 14:35 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
gregorius pisze: Jak zdobędę wszystkie składniki zrobię Czy cynamon jest konieczny? U mnie nie przepadamy za tym smakiem Nie jest konieczny, nadaje taki lekki 'smaczek'. Można spróbować dodać łyżkę aromatu waniliowego albo cukier waniliowy, albo zupełnie pominąć |
Autor: | gregorius [ 26.03.2015 14:37 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
Ok, dzięki |
Autor: | guru301 [ 26.03.2015 21:06 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
maagda13 pisze: Przepis na Chlebek Bananowy. Bardzo chętnie skorzystam w tego przepisu . Dziękuję za niego |
Autor: | maagda13 [ 01.04.2015 19:22 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
guru301 - Korzystaj, korzystaj i daj znać, jak smakuje U mnie dziś były muffiny z nadzieniem z masy krówkowej, polecam (łyżeczka masy do środka każdej muffinki - ciasto według podanego wczesniej przepisu, masa niestety sklepowa, nie pokusiłam się jeszcze o samodzielne jej gotowanie, a miałam spory zapas jeszcze z grudnia). |
Autor: | Majanda12 [ 01.04.2015 19:44 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
A masz może jakiś sprawdzony przepis na babę drożdżową piękną świąteczną? zresztą na piaskową też .... |
Autor: | kalina1912 [ 02.04.2015 06:50 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny aromat waniliowy 2 łyżki kakao cukier puder do posypania Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Jedną dużą foremkę lub dwie małe na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą(kaszą manną ja tak robię). Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Robię tą babkę od paru lat na Święta. Znalazłam go kiedyś w Internecie, teraz tez jeszcze istnieje A może znacie jakiś przepis na fajny sernik bo te co znam jakoś mi się już przepiekły |
Autor: | maagda13 [ 02.04.2015 09:08 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
Majanda12 - Niestety nie mam sprawdzonego przepisu na babkę drożdżową i piaskową, zwykle robię ciasta ucierane, są bardziej wilgotne i takie nam odpowiadają. Chociaż może się skuszę na przepis podany przez Kalinę, bo zapowiada się smakowicie W tym roku będzie na pewno m.in. ciasto cytrynowe, dziś piekę, jak się uda, to wrzucę przepis Co do sernika, to może spróbuj coś w typie sernika na zimno? W zasadzie to jest tarta na zimno, bardzo prosta do wykonania, ale podobno smakuje jak delikatny serniczek TARTA Z MASCARPONE NA ZIMNO Składniki: 250 gram serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%) 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny odrobina goracej wody, maksymalnie 100 ml około 125-150 gram borówek amerykańskich 250 gram herbatników typu petitki 200 gram masła (nie polecam margaryny, tutaj jest konieczne masło) 1. Herbatniki pokruszyć na pył, najlepiej w blenderze. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na lekkim ogniu i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać. Wylepić masą formę do tarty o średnicy 28 cm, wstawić do lodówki na godzinę. 2. Zagotować wodę i w odrobinie lekko przestudzonej wody rozpuścić żelatynę. Żelatyna musi byc całkowicie rozpuszczona, bez grudek. 3. Śmietankę (mocno schłodzoną) i cukier puder włożyć do naczynia, LEKKO ubić, dodać mascarpone. Mascarpone najlepiej dodawać w czasie ubijania, bo w tym przepisie śmietanka nie powinna być ubita na bardzo sztywną pianę. 4. Żelatynę dodać do masy śmietankowej i dokłądnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Masę wyłożyć na schłodzony spód, wysypać na wierzch borówki i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tę tartę zrobiłam na bazie przepisu na TARTĘ CYTRYNOWĄ, przepis jest w 90% identyczny, ale kopiuję, jakby ktoś chciał wydrukować Tarta cytrynowa jest naprawdę cytrynowa i dosyć kwaśna, ja daję zawsze 3 cytryny. Nam smakuje, zwłaszcza latem z kulką lodów śmietankowych lub po prostu z ubitą z cukrem pudrem śmietanką (lody i śmietanka dobrze równoważą smak). TARTA CYTRYNOWA NA ZIMNO Składniki: 250 gram serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%) 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny odrobina goracej wody, maksymalnie 100 ml 3-4 cytryny (4, jak ktoś lubi naprawdę kwaśne ) 250 gram herbatników typu petitki 200 gram masła (nie polecam margaryny, tutaj jest konieczne masło) 1. Herbatniki pokruszyć na pył, najlepiej w blenderze. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na lekkim ogniu i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać. Wylepić masą formę do tarty o średnicy 28 cm, wstawić do lodówki na godzinę. Cytryny sparzyć i umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. 2. Zagotować wodę i w odrobinie lekko przestudzonej wody rozpuścić żelatynę. Żelatyna musi byc całkowicie rozpuszczona, bez grudek. 3. Śmietankę (mocno schłodzoną) i cukier puder włożyć do naczynia, LEKKO ubić, dodać mascarpone, sok z cytryn, skórkę. Mascarpone najlepiej dodawać w czasie ubijania, bo w tym przepisie śmietanka nie powinna być ubita na bardzo sztywną pianę. 4. Żelatynę dodać do masy śmietankowej i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. |
Autor: | aniula89 [ 21.05.2015 20:35 ] |
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości |
A może ktoś poda sprawdzony przepis na rogaliki |
Autor: | aniula89 [ 11.10.2015 20:23 ] | |||||
Tytuł: | Re: Sprawdzone przepisy na słodkości | |||||
i następny babka kolorowa u mnie nie było kisielu więc nie aż tak kolorowa za pójście na łatwiznę z zdjęciami przepisów
|
Strona 4 z 31 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |