Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Sprawdzone przepisy na słodkości
https://forum.swiatkwiatow.pl/sprawdzone-przepisy-na-slodkosci-t12604-150.html
Strona 16 z 31

Autor:  Remedios44 [ 21.02.2019 22:40 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Wymieszać to jeszcze się wymiesza betoniarką, ale w czym to ty upieczesz...? :mysli: Musisz chyba porządną przyczepę metalową skombinować na foremkę i pod nią rozpalić wielkie ognisko... :whistling:

Autor:  eDorka [ 22.02.2019 08:14 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Czy już się mogę pakować? Daleko mam, zebym zdążyła zanim zostaną same okruszki cielaka :rotfl2:

A ciężarówek z naczepami jest sporo, powiedz jakiemuś przystojnemu kierowcy, że jak pożyczy dostanie kawałek cielaka. Nie powinno być problemów :thumbsup:

Autor:  gosiaczek1977 [ 22.02.2019 21:51 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

:flower1:
Jutro piekę ciasto pychotka z przepisu zaczerpniętego z internetu. Pierwszy raz to ciasto zrobiłam na Boże Narodzenie. Było pyszne. :whistling: Jak nie zapomnę to pstryknę fotkę.

Pozdrawiam, Gosia :bye:

Autor:  asta1601 [ 22.02.2019 23:13 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Tak nawiasem mówiąc to mój cielaczek przerodził się w 60kg byka :rotfl2:

Gosiu czekam na fotki i przepis :heart:

Autor:  elka [ 23.02.2019 14:54 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

asta1601 pisze:
mój cielaczek przerodził się w 60kg byka :rotfl2:

:rotfl2: :thumbsup: :rotfl2:

Gosiu, czekam na fotorelację :heart:

Autor:  eDorka [ 24.02.2019 17:12 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Gosiu, przepis poprosimy :flower4:
Nie odważyłam się dzisiaj na cielaczka czy byka, zrobiłam twarożkowe pierożki z jabłkami, a teraz jeszcze chleb wstawiłam. Uff. Z głodu nie zginiemy :rotfl2:

Załączniki:
4ed5f193-b99b-4f37-9580-fd13cf7ac266_crop_800x600.jpg
4ed5f193-b99b-4f37-9580-fd13cf7ac266_crop_800x600.jpg [ 372.37 KiB | Przeglądany 465 razy ]

Autor:  jaga51 [ 24.02.2019 17:53 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

eDorka pisze:
Gosiu, przepis poprosimy :flower4:
Nie odważyłam się dzisiaj na cielaczka czy byka, zrobiłam twarożkowe pierożki z jabłkami, a teraz jeszcze chleb wstawiłam. Uff. Z głodu nie zginiemy :rotfl2:

A Ty pamiętasz, że ja mam Cię adoptować? :rotfl2:

Autor:  eDorka [ 24.02.2019 18:13 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

jaga51 pisze:
eDorka pisze:
Gosiu, przepis poprosimy :flower4:
Nie odważyłam się dzisiaj na cielaczka czy byka, zrobiłam twarożkowe pierożki z jabłkami, a teraz jeszcze chleb wstawiłam. Uff. Z głodu nie zginiemy :rotfl2:

A Ty pamiętasz, że ja mam Cię adoptować? :rotfl2:

Ależ oczywiście :hug4:

Autor:  gosiaczek1977 [ 24.02.2019 19:36 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

:flower1:
przepis z internetu na ciasto "pychotka"
Składniki na kruche ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• pół szklanki cukru pudru
• 200 g masła, zimnego
• 6 żółtek
• 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 równe części, owinąć je folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Składniki na bezę:
• 6 białek
• szczypta soli
• 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać przesianą skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 120 g płatków migdałowych,
- pokrojone drobno orzechy włoskie.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Jedną część ciasta rozwałkować,  wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki wystudzić.
Masa kremowa:
• 2 szklanki mleka (500 ml)
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 200 g masła, w temperaturze pokojowej
• kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować do gęstości. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puch. Dodawać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy lub Amaretto i utrzeć.
Gotowe, wystudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej - ciasto kruche i krem maślany miękną, ciasto lepiej się kroi i lepiej smakuje.

Załączniki:
IMG_00033 (1).JPG
IMG_00033 (1).JPG [ 38.22 KiB | Przeglądany 448 razy ]
IMG_00024 (1).JPG
IMG_00024 (1).JPG [ 36.77 KiB | Przeglądany 448 razy ]
IMG_00014 (1).JPG
IMG_00014 (1).JPG [ 35.17 KiB | Przeglądany 448 razy ]

Autor:  asta1601 [ 03.03.2019 17:25 ]
Tytuł:  Re: Sprawdzone przepisy na słodkości

Gosiu wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję

A u nas dzisiaj "szarlotka sypana".
Nawiedziliśmy dziś niezapowiedzianie rodziców.
Mama zdziwiona bo nic do kawy nie miała. No to padł mi wczoraj szybki przepis na szarlotkę. Szybciutko zrobiłyśmy. Jest pyszna.
Myślałam, że to się nie uda, bo przepis dziwny, ale wyszła super. Polecam.

Szarlotka sypana
Tutaj przepis:
https://www.mniammniam.com/Szarlotka_sypana-22241p.html

Moje wykonanie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strona 16 z 31 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/