Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Kiszenie kapusty- przepisy
https://forum.swiatkwiatow.pl/kiszenie-kapusty-przepisy-t10878-130.html
Strona 14 z 14

Autor:  FlowerPower [ 14.03.2015 02:06 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Bardzo ciekawy przepis muszę go wykorzystać :)

Autor:  boswell [ 14.03.2015 11:34 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Weszłam z ciekawości zobaczyć co można o kiszeniu kapusty przez 14 stron napisać :rotfl2:

Jak dotąd żyłam w przekonaniu że kiszenie a kwaszenie to to samo, a słowo kwaszenie jest(a przynajmniej dotąd było..) po prostu regionalizmem, słowem potocznym opisującym jeden i ten sam proces konserwowania- fermentacji warzyw( owoców,pasz)...
To co piszecie o kapuście zakwaszanej wyłącznie octem jest dla mnie w ogóle jakimś totalnym novum o którego istnieniu nawet nie wiedziałam że miało by to być możliwe... :shock: (sałatka z kapusty na którą mam przepis tak zaprawiona octem przechowuje się max do 2 tyg...)
Mój Tz. obsługuje m.innymi nasze regionalne firmy robiące kapustę(i ogórki) kiszoną do sklepów-więc proces znam.. i owszem, proces fermentacji na końcu wygasza się np.octem lub kwasem mrówkowym, bo inaczej by woreczki postrzelały w sklepie, ale cały wcześniejszy proces kiszenia przebiega absolutnie normalnie!! I choć produkt na opakowaniu na pewno powinien mieć adnotację o zawartości octu, to nie oznacza to,że nie jest on klasycznie ukiszoną kapustą.... Takie stwierdzenie jest nieprawdą.
Wiadomo że produkty idące do masowego odbiorcy muszą być przygotowane do długiego leżenia w magazynie i sklepie, ale nie musi to oznaczać, że cały sposób produkcji jest inny... ;)

Autor:  roh65 [ 14.03.2015 11:46 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

gregorius pisze:

Niestety kwaszona (Krakus). 900 g za £1.09.


Przypadkiem wczoraj napotkałem kwaszoną w woreczku po 2,5zł/400g bez marki. Było tam więcej "soku" niż tej kapusty ,oczywiście nie kupiłem, bo jeszcze mam swoją ale po świętach będę już kupował z wiadra/ beczki i uzupełniał ją nowalijkami.

Autor:  wawik [ 14.03.2015 21:35 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

boswell pisze:
.. proces fermentacji na końcu wygasza się np.octem lub kwasem mrówkowym, bo inaczej by woreczki postrzelały w sklepie, ale cały wcześniejszy proces kiszenia przebiega absolutnie normalnie!! I choć produkt na opakowaniu na pewno powinien mieć adnotację o zawartości octu, to nie oznacza to, że nie jest on klasycznie ukiszoną kapustą.... Takie stwierdzenie jest nieprawdą.
Wiadomo że produkty idące do masowego odbiorcy muszą być przygotowane do długiego leżenia w magazynie i sklepie, ale nie musi to oznaczać, że cały sposób produkcji jest inny... ;)

To ja wcisnę hamulec awaryjny i dopowiem że kapusta zaprawiana octem (mowa o kiszonej kapuście) nie jest już kiszoną kapustą. W kiszonej kapuście życie (bakterie przyjazne naszemu układowi trawiennemu) trwa nadal. Ocet który gasi dalsza fermentację kapusty zabija również to co najcenniejsze - bakterie kwasu mlekowego.
Przykład pierwszy z brzegu.
Kapusta kiszona

Autor:  wawik [ 26.11.2015 18:12 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Podbijam kapuściany temat.
Późno bo późno, ale dzisiaj 20 kg. szatkowanej kapusty zakisiłem i w kamionce i jak ktoś kiedyś powiedział że zima nam niestraszna.
:sun:

Autor:  gregorius [ 26.11.2015 20:28 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Dopiero co dyskutowaliśmy na ten temat,a to już tyle miesięcy minęło :shock: W tym roku u mnie nie będzie kiszonej kapusty, choć czasem chciałoby się zjeść :)

Autor:  kalina1912 [ 27.11.2015 17:06 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

Lepiej późno niż wcale Wacławie :rotfl2: Ja już w październiku zakisiłam w beczce, trzeba by spróbować, co tam z tego wyszło he he :rotfl2:
Grzesiu może gdzieś upolujesz w jakimś polskim sklepie. Najwyżej kurierem Ci wyślę, ale by się zdziwił z takimi zapachami jechać :rotfl:

Autor:  gregorius [ 29.11.2015 00:46 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

kalina1912 pisze:
...ale by się zdziwił z takimi zapachami jechać :rotfl:


Hahahah :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: Oj na pewno :rotfl2:

Autor:  roh65 [ 29.11.2015 11:08 ]
Tytuł:  Re: Kiszenie kapusty- przepisy

U mnie 2 wiaderka (10L) na okres świąteczny do TKróli.
Kapusta z grzybami do karpia musi być!

Strona 14 z 14 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/