Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów https://forum.swiatkwiatow.pl/ |
|
Kiszenie kapusty- przepisy https://forum.swiatkwiatow.pl/kiszenie-kapusty-przepisy-t10878-130.html |
Strona 14 z 14 |
Autor: | FlowerPower [ 14.03.2015 02:06 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
Bardzo ciekawy przepis muszę go wykorzystać |
Autor: | boswell [ 14.03.2015 11:34 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
Weszłam z ciekawości zobaczyć co można o kiszeniu kapusty przez 14 stron napisać Jak dotąd żyłam w przekonaniu że kiszenie a kwaszenie to to samo, a słowo kwaszenie jest(a przynajmniej dotąd było..) po prostu regionalizmem, słowem potocznym opisującym jeden i ten sam proces konserwowania- fermentacji warzyw( owoców,pasz)... To co piszecie o kapuście zakwaszanej wyłącznie octem jest dla mnie w ogóle jakimś totalnym novum o którego istnieniu nawet nie wiedziałam że miało by to być możliwe... (sałatka z kapusty na którą mam przepis tak zaprawiona octem przechowuje się max do 2 tyg...) Mój Tz. obsługuje m.innymi nasze regionalne firmy robiące kapustę(i ogórki) kiszoną do sklepów-więc proces znam.. i owszem, proces fermentacji na końcu wygasza się np.octem lub kwasem mrówkowym, bo inaczej by woreczki postrzelały w sklepie, ale cały wcześniejszy proces kiszenia przebiega absolutnie normalnie!! I choć produkt na opakowaniu na pewno powinien mieć adnotację o zawartości octu, to nie oznacza to,że nie jest on klasycznie ukiszoną kapustą.... Takie stwierdzenie jest nieprawdą. Wiadomo że produkty idące do masowego odbiorcy muszą być przygotowane do długiego leżenia w magazynie i sklepie, ale nie musi to oznaczać, że cały sposób produkcji jest inny... |
Autor: | roh65 [ 14.03.2015 11:46 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
gregorius pisze: Niestety kwaszona (Krakus). 900 g za £1.09. Przypadkiem wczoraj napotkałem kwaszoną w woreczku po 2,5zł/400g bez marki. Było tam więcej "soku" niż tej kapusty ,oczywiście nie kupiłem, bo jeszcze mam swoją ale po świętach będę już kupował z wiadra/ beczki i uzupełniał ją nowalijkami. |
Autor: | wawik [ 14.03.2015 21:35 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
boswell pisze: .. proces fermentacji na końcu wygasza się np.octem lub kwasem mrówkowym, bo inaczej by woreczki postrzelały w sklepie, ale cały wcześniejszy proces kiszenia przebiega absolutnie normalnie!! I choć produkt na opakowaniu na pewno powinien mieć adnotację o zawartości octu, to nie oznacza to, że nie jest on klasycznie ukiszoną kapustą.... Takie stwierdzenie jest nieprawdą. Wiadomo że produkty idące do masowego odbiorcy muszą być przygotowane do długiego leżenia w magazynie i sklepie, ale nie musi to oznaczać, że cały sposób produkcji jest inny... To ja wcisnę hamulec awaryjny i dopowiem że kapusta zaprawiana octem (mowa o kiszonej kapuście) nie jest już kiszoną kapustą. W kiszonej kapuście życie (bakterie przyjazne naszemu układowi trawiennemu) trwa nadal. Ocet który gasi dalsza fermentację kapusty zabija również to co najcenniejsze - bakterie kwasu mlekowego. Przykład pierwszy z brzegu. Kapusta kiszona |
Autor: | wawik [ 26.11.2015 18:12 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
Podbijam kapuściany temat. Późno bo późno, ale dzisiaj 20 kg. szatkowanej kapusty zakisiłem i w kamionce i jak ktoś kiedyś powiedział że zima nam niestraszna. |
Autor: | gregorius [ 26.11.2015 20:28 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
Dopiero co dyskutowaliśmy na ten temat,a to już tyle miesięcy minęło W tym roku u mnie nie będzie kiszonej kapusty, choć czasem chciałoby się zjeść |
Autor: | kalina1912 [ 27.11.2015 17:06 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
Lepiej późno niż wcale Wacławie Ja już w październiku zakisiłam w beczce, trzeba by spróbować, co tam z tego wyszło he he Grzesiu może gdzieś upolujesz w jakimś polskim sklepie. Najwyżej kurierem Ci wyślę, ale by się zdziwił z takimi zapachami jechać |
Autor: | gregorius [ 29.11.2015 00:46 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
kalina1912 pisze: ...ale by się zdziwił z takimi zapachami jechać Hahahah Oj na pewno |
Autor: | roh65 [ 29.11.2015 11:08 ] |
Tytuł: | Re: Kiszenie kapusty- przepisy |
U mnie 2 wiaderka (10L) na okres świąteczny do TKróli. Kapusta z grzybami do karpia musi być! |
Strona 14 z 14 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |