Forum Ogrodnicze Świat Kwiatów
https://forum.swiatkwiatow.pl/

Kurczaki wawika
https://forum.swiatkwiatow.pl/kurczaki-wawika-t10370.html
Strona 1 z 3

Autor:  wawik [ 15.06.2013 07:31 ]
Tytuł:  Kurczaki wawika

Kurczaki na butelkach - przysmak wawika.
**********************************
1-4 szt. w zależności od ilości gości, tyle samo butelek po piwie
przyprawy:
typowe do kurczaka, mogą być również przyprawy kuchenne jak pieprz, papryka, warzywko + masło 2 łyżki+ sól czosnkowa.
Oczyszczone opłukane i osuszone kurczaki z obciętymi szyjkami, skrzydełkami i ogonkiem nacieramy przyprawami (od środka również) i odstawiamy w pojemniku na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.
U mnie 24 godziny to standard, 12 godzin na pleckach i 12 godzin na brzuszku
Obróbka termiczna:
do butelek wlewamy po pół szklanki wody, nasadzamy kurczaki aby nie spadły z butelki przekłuwamy szpilką do szaszłyków.
Nasze bractwo kurkowe stawiamy na blaszce, w kieszonki za skórkę piersiową wkładamy po łyżce masła, na blachę nalewamy dwie szklanki wody i wkładamy do gorącego piekarnika.
Dla kurczaków o wadze około 1.8 kg - 180 st C na 45 min. następnie 45 min na 150 st C, w moim przypadku z termoobiegiem.
Jeszcze ciepłe kuraki dzielimy na porcje i przy okazji usuwamy kości.
Przy degustacji odpada mam przyjemność oblizywania palców.
Dzisiaj na start poszły dwie sztuki. :sun:

Załączniki:
ogród 13 wędliny (31)...jpg
ogród 13 wędliny (31)...jpg [ 129.47 KiB | Przeglądany 1925 razy ]
ogród 13 wędliny (29)..jpg
ogród 13 wędliny (29)..jpg [ 145.21 KiB | Przeglądany 1925 razy ]

Autor:  kinkonga13 [ 15.06.2013 19:25 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

Ciekawe bardzo ;p Masz może zdjecia tych kurczaczków ponadziewanych na butelki? ;)

Autor:  Majanda12 [ 15.06.2013 19:32 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

:clapping2: też tak piekę! rewelacja! mięsko mięciutkie, skórka chrupiąca - mniam!

Autor:  wawik [ 15.06.2013 20:03 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

kinkonga13 pisze:
Masz może zdjecia tych kurczaczków ponadziewanych na butelki? ;)

Mówisz i masz.

Załączniki:
ogród 13 wędliny (17)..jpg
ogród 13 wędliny (17)..jpg [ 131.63 KiB | Przeglądany 1920 razy ]

Autor:  ANTURIUM87 [ 15.06.2013 20:15 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

wawik ślinka cieknie, ale juto też jest dzień i można wykorzystać przepis ;) Dzięki, świetny pomysł z butelką i kurczakiem :yahoo:

Autor:  olcik5 [ 16.06.2013 09:36 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

Sposób znałam, ale przypomniałeś mi o nim. Twoje kuraki wyglądaja jakby prężyły się na plaży do słonka :thumbsup:
Próbowałeś kiedyś zostawić piwko w butelce. Można wrzucić do niego goździki. Rewelka w smaku. Pamiętajcie o tym aby usunąć etykietkę z butelki :thumbsup:

Autor:  wawik [ 16.06.2013 10:43 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

olcik5 pisze:
Próbowałeś kiedyś zostawić piwko w butelce. Można wrzucić do niego goździki. Rewelka w smaku. :thumbsup:

Tak, piwo stosowałem w początkowej fazie mojej mięsnej przygody i to jeszcze w starym piecu z tradycyjnym piekarnikiem.
Z piekarnika z wersją turbo wszelkie aromaty zostają błyskawicznie wydmuchane, tak że kurczaki miały by minimalną z tego korzyść.
:sun:

Autor:  Justyna33 [ 16.06.2013 12:19 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

Ależ trafiłam :rotfl2: dzisiaj mam kuraka, pieczonego takim sposobem, na obiad :rotfl2: Właśnie się piwo moczy w celu usunięcia etykiety. :rotfl2: Olu, o goździkach wrzucanych do piwa nie wiedziałam..lece sprawdzić czy mam goździki to wrzucę kilka :hug4:

Autor:  olcik5 [ 16.06.2013 13:05 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

Gdy pieczesz na termoobiegu to faktycznie lepiej piwko wypić :rotfl2: :rotfl2:
Justynko smacznego, polecam bo mięsko naprawdę mięciutkie i soczyste :thumbsup:

Autor:  Majanda12 [ 17.06.2013 18:43 ]
Tytuł:  Re: Kurczaki wawika

O rety! znowu jestem głodna jak popatrzyłam na to opalone ptactwo :rotfl2:

Strona 1 z 3 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/