Majanda12 - Niestety nie mam sprawdzonego przepisu na babkę drożdżową i piaskową, zwykle robię ciasta ucierane, są bardziej wilgotne i takie nam odpowiadają. Chociaż może się skuszę na przepis podany przez Kalinę, bo zapowiada się smakowicie
W tym roku będzie na pewno m.in. ciasto cytrynowe, dziś piekę, jak się uda, to wrzucę przepis
Co do sernika, to może spróbuj coś w typie sernika na zimno? W zasadzie to jest tarta na zimno, bardzo prosta do wykonania, ale podobno smakuje jak delikatny serniczek
TARTA Z MASCARPONE NA ZIMNO
Składniki:
250 gram serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
1/2 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
odrobina goracej wody, maksymalnie 100 ml
około 125-150 gram borówek amerykańskich
250 gram herbatników typu petitki
200 gram masła (nie polecam margaryny, tutaj jest konieczne masło)
1. Herbatniki pokruszyć na pył, najlepiej w blenderze. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na lekkim ogniu i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać. Wylepić masą formę do tarty o średnicy 28 cm, wstawić do lodówki na godzinę.
2. Zagotować wodę i w odrobinie lekko przestudzonej wody rozpuścić żelatynę. Żelatyna musi byc całkowicie rozpuszczona, bez grudek.
3. Śmietankę (mocno schłodzoną) i cukier puder włożyć do naczynia, LEKKO ubić, dodać mascarpone. Mascarpone najlepiej dodawać w czasie ubijania, bo w tym przepisie śmietanka nie powinna być ubita na bardzo sztywną pianę.
4. Żelatynę dodać do masy śmietankowej i dokłądnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Masę wyłożyć na schłodzony spód, wysypać na wierzch borówki i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Tę tartę zrobiłam na bazie przepisu na TARTĘ CYTRYNOWĄ, przepis jest w 90% identyczny, ale kopiuję, jakby ktoś chciał wydrukować
Tarta cytrynowa jest naprawdę cytrynowa i dosyć kwaśna, ja daję zawsze 3 cytryny. Nam smakuje, zwłaszcza latem z kulką lodów śmietankowych lub po prostu z ubitą z cukrem pudrem śmietanką (lody i śmietanka dobrze równoważą smak).
TARTA CYTRYNOWA NA ZIMNO
Składniki:
250 gram serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
1/2 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
odrobina goracej wody, maksymalnie 100 ml
3-4 cytryny (4, jak ktoś lubi naprawdę kwaśne
)
250 gram herbatników typu petitki
200 gram masła (nie polecam margaryny, tutaj jest konieczne masło)
1. Herbatniki pokruszyć na pył, najlepiej w blenderze. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na lekkim ogniu i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać. Wylepić masą formę do tarty o średnicy 28 cm, wstawić do lodówki na godzinę. Cytryny sparzyć i umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
2. Zagotować wodę i w odrobinie lekko przestudzonej wody rozpuścić żelatynę. Żelatyna musi byc całkowicie rozpuszczona, bez grudek.
3. Śmietankę (mocno schłodzoną) i cukier puder włożyć do naczynia, LEKKO ubić, dodać mascarpone, sok z cytryn, skórkę. Mascarpone najlepiej dodawać w czasie ubijania, bo w tym przepisie śmietanka nie powinna być ubita na bardzo sztywną pianę.
4. Żelatynę dodać do masy śmietankowej i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.