Mówisz-masz
Przepis na Chlebek Bananowy. Myślę, że może trafić w gust Twojego synka
polecam jeść z nutellą, miodem albo masłem orzechowym.
Składniki:
4 mocno dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
120 gram masła
sok z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Ilość jest na keksówkę o długości 24 cm.
1. Banany rozgnieść widelcem, a później najlepiej jeszcze zmiksować blenderem (tak jest najszybciej, musi się z nich zrobić w miarę gładka masa). Dodać trochę soku z cytryny, żeby za bardzo nie ściemniały (dwie, trzy łyżki).
2. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć mikserem z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawać stopniowo, miksując na małych obrotach, jajka, masę bananową, mąkę i pozostałe składniki (sól, proszek, sodę, cynamon). Po dodaniu jajek masło może się trochę zwarzyć, ale to normalne.
3. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 180 st. C,grzanie góra-dół. Uwaga: ja zawsze sprawdzam patyczkiem, czy chlebek jest gotowy, ale przez masę bananową nawet upieczone ciasto jest lekko wilgotne, grunt, żeby nie zostawało na patyczku surowe ciasto. Jakby góra za bardzo się rumieniła, to trzeba położyć luźno folię aluminiową.
Smacznego