|
Dzisiaj jest 15.10.2024 16:19
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
tengel27
|
: 29.03.2008 11:39 |
|
|
Ogrodnik stażysta |
|
Pochwały: 0
|
Przede wszystkim w czym masz posadzonego dzbanecznika? Powinien mieć lekkie podłoże i ubogie w składniki pokarmowe np. torf z perlitem w stosunku 1:1 albo mech. Drugim czynnikiem jest wilgotność powietrza, może ma za sucho?? A myślę, że mucha od czasu do czasu nie zaszkodzi Czytałem też, że można do dzbanka wrzucić robaka - takiego jakiego kupuje się w wędkarskim na przynętę (choć nie wiem czy to prawda)
_________________ Pozdrawiam,
Dawid
|
|
Na górę |
|
|
redgreen
|
: 07.05.2019 10:10 |
|
Pochwały: 0
|
Orchdea pisze: Niestety nie mam zielonego pojęcia w czym jest posadzony. Jak go kupiłam (dawno, dawno temu) był w kielichu. Był malutki i w kielichu, ja go tylko przesadziłam z tego kielicha do doniczki, ale ziemię miał tą samą, nie dodawałam innej. Wiem tylko ,że na wierzchu są małe kamyczki. Powietrze- dlaczego to się stało teraz? Jeśli ma zbyt suche powietrze to od dawna, a liście zaczęły żółknąć dopiero teraz... Powinnam go przesadzić?
Nowe informacje. Zauważyłam ,że taki liść , jeśli go nie urwę robi się szaro-srebrzysty, a na parapecie jest chyba jaiś grzyb lub pleśń! Co ja mam zrobić? Błagam ratujcie! Pokaż zdjęcie. Będzie łatwiej cokolwiek stwierdzić.
|
|
Na górę |
|
|
Remedios44
|
: 09.05.2019 14:25 |
|
Rejestracja: 19.10.2013 12:48 Posty: 3660 Lokalizacja: Lublin/Szczecin
Pochwały: 31
|
redgreen pisze: Orchdea pisze: Niestety nie mam zielonego pojęcia w czym jest posadzony. Jak go kupiłam (dawno, dawno temu) był w kielichu. Był malutki i w kielichu, ja go tylko przesadziłam z tego kielicha do doniczki, ale ziemię miał tą samą, nie dodawałam innej. Wiem tylko ,że na wierzchu są małe kamyczki. Powietrze- dlaczego to się stało teraz? Jeśli ma zbyt suche powietrze to od dawna, a liście zaczęły żółknąć dopiero teraz... Powinnam go przesadzić?
Nowe informacje. Zauważyłam ,że taki liść , jeśli go nie urwę robi się szaro-srebrzysty, a na parapecie jest chyba jaiś grzyb lub pleśń! Co ja mam zrobić? Błagam ratujcie! Pokaż zdjęcie. Będzie łatwiej cokolwiek stwierdzić. To posty sprzed 11 lat, więc raczej małe szanse na to że aktualne...
_________________ Pozdrawiam, Karolina Działka pod Gramofonem: rok pierwszy, rok drugi Działka pod Magnetofonem (aktualny wątek) Siewki roślin flory Polski
|
|
Na górę |
|
|
xaan691
|
: 09.05.2019 16:48 |
|
Pochwały: 6
|
dzbanecznik pewnie już w owadożerczym niebie