Zawstydziłaś ją swoją miłą wypowiedzią. Przy okazji, podkradłam jej zdjęcie owych bułeczek. Naprawdę smaczne. My lubimy takie dziwadełka z różnymi dodatkami.
Załączniki:
125376470_1548395178884145_4671769219133060317_n.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg [ 79.35 KiB | Przeglądany 3243 razy ]
PIECZENIE CHLEBA Składniki: - zakwas -1,20 kg mąki pszennej razowej - 0.30 dag mąki razowej żytniej - dwie łyżeczki soli -około 2 litry ciepłej wody (ciasto ma być gęste)
Mąkę należy przesiać przez sito dla sprawdzenia niespodzianek. Wieczorem przed pieczeniem zakwas rozkruszyć i zalać odrobiną wody. Rano do tego zakwasu dać 2 łyżki mąki razowej pszennej i odrobinę drożdży(wielkości orzecha laskowego). Dać w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wszystkie składniki dodać i wyrobić ciasto. Ciasto rośnie do około 2 godzin. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 części i przerobić. Włożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i pozostawić do wyrośnięcia do pełnej foremki. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220*C .Pieczemy 10 minut następnie zmniejszamy temp. do 200*C na następne 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy do temp.180*C i pieczemy około 1 godz. Po godzinie pieczenia można wierzchnią skórkę zwilżyć wodą . Daje to skórce połysk. Po upieczeniu, żeby cała skórka chleba była chrupiąca można jeszcze na 5 minut wsadzić chleb do piekarnika do osuszenia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników