Oliwka europejska to gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych.
Jak głosi legenda, ze skromności, odmówiła królowania wszystkim roślinom w raju, ustępując miejsca fidze. Do dziś, gałązka drzewa oliwnego, jest symbolem pokoju
Towarzyszy człowiekowi od bardzo dawna dostarczając owoców surowca energetycznego (tłuszczu) i drewna. Jest rośliną bardzo długowieczną, może żyć nawet 1000 lat.
Zaczyna owocować już w wieku 4-5 lat, największą wydajność osiąga w wieku 30-40 lat, owocuje do końca swojego życia.
Jest niewymagająca, rośnie i owocuje nawet na jałowych, kamienistych glebach na stokach wzgórz i gór.
W uprawie doniczkowej także wymaga ziemi ubogiej, darniowej, dobrze zdrenowanej. Od wiosny do przymrozków najlepiej czuje się na powietrzu. W tym czasie nawozimy ją mocno rozcieńczonymi pożywkami. Mocno wyrastające pędy możemy przycinać.
Jest to roślina bardzo wrażliwa na przelanie, woda do podlewania powinna być letnia. Aby roślina zakwitła i zaowocowała, musi w być zimie przez jakiś czas przetrzymywana w niskiej temperaturze, nie powinna ona jednak spaść poniżej +4° C
Do rozmnażania możemy użyć sadzonki wierzchołkowe (umieszczamy je w piaszczystym podłożu i przykrywamy folia) lub nasiona (świeżo wyłuskane pestki moczymy przez dwie doby, a potem umieszczamy w lekkim podłożu i ciepłym miejscu - kiełkowanie trwa nawet kilka miesięcy).
Oliwka bardzo dobrze nadaje się na bonsai - dobrze znosi przycinanie i formowanie korzeni.
zdjęcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Oliwka_europejska