Witajcie
Postanowiłam przenieść temat oczka z mojego tematu ogrodowego do nowego wątku. Będę tu zamieszczać etapy budowy, wątpliwości, pytania na które nie znalazłam odpowiedzi w innych wątkach, moment układania folii, zalewania, obsadzanie i pewnie wszystkie wzloty i upadki.
Stan obecny.
-Połowa wykopana
-zaczęłam strefować te stronę gliną z wykopu. Strefa pierwsza na 40-50cm
-wylany fundament pod kamień do fonatnny. Nie chce w nim wiercić. Wykorzystam fakt że jest w kształcie litery L i w rogu umieszczę rurke. Maskując ją kamieniami i roślinami. W fundamencie mam przepust na rurke a całość ma spadek w stronę lustra wody
-Mam kupioną geomembrane grubości 1,1mm 5/6m z doczepioną geowłukniną do zabezpieczenia
-pompke z gąbką filtracyjną. Nie chce kupować jakiegoś skomplikowanego systemu filtracji z UV i innymi. Zdam się na nature. Zbiornik jest pod rośliny i być może trafą tam 3-4 karasie by łapały larwy komarów
Co zakładam
- strefę do głębokości 1,4m lub najgłębsza jaka wyjdzie. Dostosuje się do folii
-brzegi mają być naturalne wykończone kamieniami znalezionymi w okolicy i belami drewnianymi ( może zarosłyby roślinami?)
- Roślinność wszelaka. Trochę pozbieram z okolicy. Chce uzyskać naturalny efekt. Jak ktoś robi wiosenną przycinkę to ja chętnie przyjmuje, lub odkupie