Dzisiaj jest 22.04.2019 23:13

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kurczaki wawika
Post: 15.06.2013 07:31 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 10188
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 17
Kurczaki na butelkach - przysmak wawika.
**********************************
1-4 szt. w zależności od ilości gości, tyle samo butelek po piwie
przyprawy:
typowe do kurczaka, mogą być również przyprawy kuchenne jak pieprz, papryka, warzywko + masło 2 łyżki+ sól czosnkowa.
Oczyszczone opłukane i osuszone kurczaki z obciętymi szyjkami, skrzydełkami i ogonkiem nacieramy przyprawami (od środka również) i odstawiamy w pojemniku na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.
U mnie 24 godziny to standard, 12 godzin na pleckach i 12 godzin na brzuszku
Obróbka termiczna:
do butelek wlewamy po pół szklanki wody, nasadzamy kurczaki aby nie spadły z butelki przekłuwamy szpilką do szaszłyków.
Nasze bractwo kurkowe stawiamy na blaszce, w kieszonki za skórkę piersiową wkładamy po łyżce masła, na blachę nalewamy dwie szklanki wody i wkładamy do gorącego piekarnika.
Dla kurczaków o wadze około 1.8 kg - 180 st C na 45 min. następnie 45 min na 150 st C, w moim przypadku z termoobiegiem.
Jeszcze ciepłe kuraki dzielimy na porcje i przy okazji usuwamy kości.
Przy degustacji odpada mam przyjemność oblizywania palców.
Dzisiaj na start poszły dwie sztuki. :sun:


Załączniki:
ogród 13 wędliny (31)...jpg
ogród 13 wędliny (31)...jpg [ 129.47 KiB | Przeglądany 309 razy ]
ogród 13 wędliny (29)..jpg
ogród 13 wędliny (29)..jpg [ 145.21 KiB | Przeglądany 309 razy ]

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
Aktualna prognoza pogody
aktualne burze
wacław pozdrawia
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.06.2013 19:25 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 27.03.2013 12:25
Posty: 238
Pochwały: 2
Ciekawe bardzo ;p Masz może zdjecia tych kurczaczków ponadziewanych na butelki? ;)

_________________
Pozdrawiam, Kinga

Mój nick w serwisie - kinkonga

Zapraszam do moich wątków:
Zielony inwentarz kinkongi
Eksperyment - keiki

Borówkowe pole rośnie wokół mnie.. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.06.2013 19:32 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.12.2011 18:15
Posty: 10823
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 36
:clapping2: też tak piekę! rewelacja! mięsko mięciutkie, skórka chrupiąca - mniam!

_________________
Maja



Dziwadełka Majki - III
Miniaturki czyli Majkowe bonsai
Blog Dziwadełka Majki
Mój kawałek świata część II



Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.06.2013 20:03 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 10188
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 17
kinkonga13 pisze:
Masz może zdjecia tych kurczaczków ponadziewanych na butelki? ;)

Mówisz i masz.


Załączniki:
ogród 13 wędliny (17)..jpg
ogród 13 wędliny (17)..jpg [ 131.63 KiB | Przeglądany 304 razy ]

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
Aktualna prognoza pogody
aktualne burze
wacław pozdrawia
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15.06.2013 20:15 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3222
Pochwały: 8
wawik ślinka cieknie, ale juto też jest dzień i można wykorzystać przepis ;) Dzięki, świetny pomysł z butelką i kurczakiem :yahoo:

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.06.2013 09:36 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1585
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Sposób znałam, ale przypomniałeś mi o nim. Twoje kuraki wyglądaja jakby prężyły się na plaży do słonka :thumbsup:
Próbowałeś kiedyś zostawić piwko w butelce. Można wrzucić do niego goździki. Rewelka w smaku. Pamiętajcie o tym aby usunąć etykietkę z butelki :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.06.2013 10:43 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 10188
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 17
olcik5 pisze:
Próbowałeś kiedyś zostawić piwko w butelce. Można wrzucić do niego goździki. Rewelka w smaku. :thumbsup:

Tak, piwo stosowałem w początkowej fazie mojej mięsnej przygody i to jeszcze w starym piecu z tradycyjnym piekarnikiem.
Z piekarnika z wersją turbo wszelkie aromaty zostają błyskawicznie wydmuchane, tak że kurczaki miały by minimalną z tego korzyść.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
Aktualna prognoza pogody
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.06.2013 12:19 
Offline
Starszy ogrodnik
Starszy ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.04.2013 19:26
Posty: 853
Pochwały: 1
Ależ trafiłam :rotfl2: dzisiaj mam kuraka, pieczonego takim sposobem, na obiad :rotfl2: Właśnie się piwo moczy w celu usunięcia etykiety. :rotfl2: Olu, o goździkach wrzucanych do piwa nie wiedziałam..lece sprawdzić czy mam goździki to wrzucę kilka :hug4:

_________________
Pozdrawiam,
Justyna.

Moje cwietki
Balkonowe poczynania
Sukulenty na mym parapecie
Mniam, mniam sprawdzone przepisy
Nadwyżka do wymiany


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16.06.2013 13:05 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1585
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Gdy pieczesz na termoobiegu to faktycznie lepiej piwko wypić :rotfl2: :rotfl2:
Justynko smacznego, polecam bo mięsko naprawdę mięciutkie i soczyste :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 17.06.2013 18:43 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29.12.2011 18:15
Posty: 10823
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 36
O rety! znowu jestem głodna jak popatrzyłam na to opalone ptactwo :rotfl2:

_________________
Maja



Dziwadełka Majki - III
Miniaturki czyli Majkowe bonsai
Blog Dziwadełka Majki
Mój kawałek świata część II



Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl