|
Dzisiaj jest 20.04.2024 04:43
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gregorius
|
: 05.12.2013 11:34 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Witajcie, mam przepis na ciasto, teraz potrzebuję przepis na farsz. Wiem że pierogi mogą być z serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, truskawkami i innymi owocami. Jednak interesują mnie przepisy, bo chyba mięso należy jakoś przyprawić, a i sam szpinak to chyba również za mało. Na pierwszy rzut próbuję sił z pierogami z mięsem oraz szpinakiem. Macie jakieś sprawdzone przepisy ?
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
olcik5
|
: 07.12.2013 00:00 |
|
Rejestracja: 16.06.2012 09:39 Posty: 1591 Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
|
Ze szpinakiem czesto robie nadziewany makaron Conchiglioni. Farsz bardzo prosty. Na maselku trzeba podsmazyc rozgnieciony czosnek, potem wrzucic umyty szpinak, smazyc chwilke. Potem doprawic pieprzem. Na talerzyku rozgniatam ser feta (jest slony wiec nie sole farszu). Ser lacze ze szpinakiem i gotowe. Proste smaczne i zdrowe. Mysle ze farsz mozna wykorzystac takze do pierogow czy nalesnikow. Farsz na pierogi to tylko z opowiadan babci.. lopatka wieprzowa gotowana w aromatycznym bulionie z duza iloscia warzyw. Gotowac do miekkosci. Potem wszystko przecedzamy mielimy w maszynce. Mozna zblenderowac. Doprawiamy do smaku. No i zapomnialam o dodaniu podsmazonej cebulki. Grzesiu a jakie ciacho robisz? Tradycyjne z jajem? Zaparzane?
|
|
Na górę |
|
|
kasia17071981
|
: 07.12.2013 09:16 |
|
Rejestracja: 09.11.2012 08:12 Posty: 33363 Lokalizacja: Dolnośląskie okolice Zgorzelca
Pochwały: 51
|
Dla mnie najlepszy to z kapustą i grzybkami a i że Wigilia blisko to taki polecam.Kapustę kiszoną oraz grzybki suszone zagotować do miękkości.Podsmażyć cebulkę by się zeszkliła, maszynką zmielić grzybki i kapustę ale niecałą, (część kapusty zostawiam i tylko nożem ją skracam by lepiej się farsz trzymał).Wszystko ląduje w jednej misce sól, pieprz i mieszamy. Gotowe.
|
|
Na górę |
|
|
elka
|
: 07.12.2013 15:08 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Ja grzybki suszone najpierw moczę (na noc), potem dopiero gotuję. Kapustę odciskam z soku by nie była za kwaśna, zalewam woda i gotuję. Czasem dodaję ugotowaną słodką kapustę. Wszystko razem mielę, cebulka, sól, pieprz (jak już Kasia pisała).
Tradycyjne "ruskie" Gotuję ziemniaki, podsmażam cebulkę (ja to robię na oleju). Ostudzone ziemniaki (ale nie zimne) rozgniatam tłuczkiem (można zmielić), dodaje cebulkę, wkruszam twaróg, dodaję sól, sporo pieprzu.
|
|
Na górę |
|
|
Hanaa
|
: 07.12.2013 20:39 |
|
Rejestracja: 07.05.2013 10:05 Posty: 7112 Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 22
|
Ja podobnie jak Ela. Grzyby na noc namoczyć, nazajutrz gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły (wcześniej przed namoczeniem - umyć). Kapusta kiszona, gotuję oddzielnie do miękkości. Po ugotowaniu w/w, wszystko drobno kroję, (nie mielę) łączę razem, dodaję drobno pokrojoną podsmażoną cebulkę i wszystko razem (jeśli wigilia to na oleju) jakiś czas jeszcze duszę mieszając. Farsz doprawić jeszcze pieprzem - gotowe. Do ruskich, to najlepszy wg. mnie jest kwaśny twaróg. Teraz chyba trudno o taki. Mielimy go przez maszynkę, i od razu mielimy ugotowane ziemniaki. Proporcje pół, na pół. Dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, gotowy.
|
|
Na górę |
|
|
grzywka24
|
: 08.12.2013 23:28 |
|
Rejestracja: 09.04.2013 11:21 Posty: 150
Pochwały: 2
|
Ja często robię pierogi z mięsem. Może to być mięsko mielone bądź dudki. Za tymi drugimi nie każdy przepada np. ja:) Ale mąż je wsuwa i mówi że są pyszotki. No więc tak....Dudki gotujemy. Przestudzamy je a następnie mielimy z 1 lub 2 cebulami. Powstały farsz podsmażamy. Dodajemy trochę soli, pieprzu i przypraw według uznania. Ja przyprawiam czerwoną vegetą i pieprzem. Farsz przestudzamy i rozrabiamy z jajkiem. I to wszystko. Tak samo robi się z mięskiem mielonym:)
_________________ Pozdrawiam, Sylwia.
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 09.12.2013 10:16 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10937 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Moja ulubiona potrawa (chociaż wolę jedzenie jak lepienie) z soczewicą:ja uwielbiam, ale inni niekoniecznie. Soczewicę (zieloną, czerwoną, obojętnie) gotujemy. Ja do gotowania dodaję też czosnek - 1-2 ząbki. Jak soczewica miękka - odcedzamy, widelcem rozgniatamy (można przepuścić przez maszynkę, ale jak na miękko ugotowana to widelcem pięknie się rozgniata), przyprawiamy i farsz gotowy . Można dodać zeszklonej cebulki. z kaszą gryczaną:ugotowana i ostudzona kaszę łączymy z twarogiem (proporcje wedle uznania, może być pół na pół, albo bardziej serowo), przyprawiamy i gotowe z owocamikażde owoce, ale my najbardziej lubimy z jagodami . do pierogów nie dodaję cukru, bo później cały sok wycieka i pryska - słodzę śmietankę delikatnie i takie są najsmaczniejsze. uszka wigilijnena czasie grzybki jak do pierogów z kapustą i grzybami gotujemy i odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę na największych oczkach lub drobno siekamy. Dorzucamy zeszklona cebulkę, trochę bułki tartej dla zawiązania masy i łatwiejszego lepienia, przyprawiamy solą i pieprzem i lepimy - z małych kwadratów składamy w trójkąt i rożki na koniec zlepiamy ze sobą. Niektórzy dodają odrobinę ugotowanej kiszonej kapusty. Na uszka niewigilijne można dodać trochę gotowanego i zmielonego mięsa (np. na pierwszy dzień świąt moja mama tak robi, bo nie bardzo lubi z samymi grzybami ).
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 09.12.2013 14:20 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Jest tego troszkę Bardzo dziękuję Olu, Kasiu, Elu, Halinko, Sylwio, Dorka za przepisy i wszelkie uwagi. Myślę, że na pierwszy rzut pójdą pierogi ze szpinakiem, aby zobaczyć co z tego wyniknie, a na święta z kapuchą i grzybami. Uszka to zbyt skomplikowane, więc będą kupne. W przyszłym roku będzie czas na naukę Olu ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu mąka pszenna, ciepła woda i sól Mam nadzieję, że będzie ok
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 09.12.2013 15:00 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10937 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Grzesiu, uszka się lepi lepiej niż kapustno-grzybowe pierożki, uwierz mi . A zawijanie uszek też banalnie proste - jak już ktoś potrafi zrobić pierożka, to zaklejenie rożków nie stanowi dla niego problemu . Ale mimo wszystko - udanego lepienia i smacznych pirogów życzę. Ja uwielbiam, jeść niestety .
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 09.12.2013 15:53 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Ja jeść również bardzo lubię, a najbardziej mamusine Jak coś wyjdzie to się pochwalę
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|