Dzisiaj jest 18.04.2024 09:15

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 28.04.2017 17:53 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Domowe przysmaki z ciasta francuskiego możemy podawać na zimno lub na gorąco, do barszczu (lub innej zupy), albo do popołudniowej kawy czy herbaty.
Ciekawa jestem czy macie jakieś sprawdzone przepisy na wykorzystanie tego ciasta. Nie widziałam podobnego tematu dlatego założyłam nowy :dance:

Paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem

Robiłam na święta wielkanocne troszkę jest z nimi zabawy ale smakują rewelacyjnie :) Mogą być dodatkiem do żurku lub barszczu, ale dobre są i bez tego.

Składniki:
1-2 opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
2-3 duże surowe białe kiełbasy
1 łyżka musztardy (można dodać więcej)

Przyprawy
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku


Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
2 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki lub jeszcze troszkę mniejsze kawałki.
Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.
Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy około 7 cm.
Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami. (Możecie też pokombinować ja jak zrobiłam za małe kółka to sklejałam 2 ze sobą żeby mi się nie rozwalało).
Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.
Załącznik:
Komentarz: Po upieczeniu
zdjęcie0445.jpg
zdjęcie0445.jpg [ 54.06 KiB | Przeglądany 2278 razy ]

Czekam na Wasze propozycje :dance:

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.04.2017 18:23 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
Jeszcze jeden przepis ale niestety nie posiadam fotki z tego dania.

A'la Pizza z ciasta francuskiego na szybko
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pomidory
100g szynki lub kiełbaska
100g żółtego sera
1 żółtko jaja

Można oczywiście dodać i inne składniki jakie macie w lodówce...

Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i uformować brzegi tak by powstał rant.
Żółtko rozkłócić widelcem, posmarować nim ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180st).
Piec 7-10 min na lekko złoty kolor. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyłożyć na nie plasterki szynki, na to pomidor pokrojony w plastry, posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 8-10min.
Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem :)

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.04.2017 19:14 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.04.2013 11:41
Posty: 10937
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
Ze szpinakiem

opakowanie szpi aku rozdrobnionego mrożonego ulubionego
ser typu feta
ciasto francuskie


Szpinak podsmażyć na patelni, odparować, przyprawić wedle uznania - u mnie czosnek, sól, śmietana.

Odcinam kwadrat ciasta, na to masa szpinakowa i pokruszony lub inaczej rozdrobniony ser, na to paski ukladane w kratke z odcietego ciasta. Można dać jajko, paski można posmarować mlekiem, żeby ładnie błyszczały. Do piekarnika do zarumienienia.

Uwielbiam :rotfl2:

_________________
Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams
Byłoby miło ;)

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.04.2017 19:58 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33394
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Paszteciki z pieczarkami:
ciasto francuskie
pieczarki
cebula
masło
sól
pieprz
jajko
(bazylia, pietruszka, oregano...)
Cebulę i pieczarki drobno kroimy.
Na patelnię dajemy masło, podsmażamy cebulkę do zeszklenia, dodajemy pieczarki. Gdy woda odparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać drobno posiekane ulubione zioła.
Ciasto francuskie (wyjęte co najmniej 1/2 godz wcześniej) kroimy w kwadraty, nakładamy farsz, posypujemy parmezanem.
Zawijamy paszteciki (ew sklejamy pierożki), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min.

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 28.04.2017 21:52 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
i aż się zaśliniłam :D czasem też robi się parówki z serem w cieście francuskim

i na słodko
a tutaj możecie zerknąć jak zrobić ładne ciasteczka https://www.facebook.com/NoizzFood/vide ... o_guests=0

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.04.2017 09:40 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.08.2012 16:53
Posty: 1617
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
No no no będę musiała wypróbować te Wasze pyszności :)

Ja jeszcze często na urodziny lub inne okazje robię Frankfuterki w cieście chodź podejrzewam że inne kiełbaski tez mogą być.
Ciasto pokroić w paseczki i zawinąć kiełbaski. Ułożyć w formie do pieczenia na papierze. Posmarować po wierzchu jajkiem, można również posypać odrobiną sezamu i upiec w temp 220 st na złoty kolor.
Podawać z sałatką lub sosami czy dipami.

_________________
Pozdrawiam, Ola

"Nie bójmy się eksperymentowania" Piotr Piesik

Zieloni współlokatorzy
Ogródek IsKiErKi
Podział dendrobium - krok po kroku
Nadwyżki IsKrY


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.05.2017 15:40 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Ciekawe pomysły-zabieram.

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.05.2017 15:40 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Ciekawe pomysły-zabieram.

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.06.2017 10:46 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta

Rejestracja: 29.06.2017 09:24
Posty: 13
Pochwały: 0
Ciasto francuskie wystarczy posmarować pastą z suszonych pomidorów zawinąć i pokroić w cienkie paski. Wsadzamy do piekarnika i przekąska gotowa!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.06.2017 18:06 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15.06.2010 16:48
Posty: 1753
Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 6
Robię identycznie jak elka,
ale dodaję jeszcze żółty ser Gouda starty na średnich oczkach.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl