Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Domowe przysmaki z ciasta francuskiego możemy podawać na zimno lub na gorąco, do barszczu (lub innej zupy), albo do popołudniowej kawy czy herbaty.
Ciekawa jestem czy macie jakieś sprawdzone przepisy na wykorzystanie tego ciasta. Nie widziałam podobnego tematu dlatego założyłam nowy
Paszteciki z białą kiełbasą i jajkiemRobiłam na święta wielkanocne troszkę jest z nimi zabawy ale smakują rewelacyjnie
Mogą być dodatkiem do żurku lub barszczu, ale dobre są i bez tego.
Składniki: 1-2 opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
2-3 duże surowe białe kiełbasy
1 łyżka musztardy (można dodać więcej) Przyprawy 1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz do smakuSposób przygotowaniaCiasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
2 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki lub jeszcze troszkę mniejsze kawałki.
Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.
Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy około 7 cm.
Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami. (Możecie też pokombinować ja jak zrobiłam za małe kółka to sklejałam 2 ze sobą żeby mi się nie rozwalało).
Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.
Załącznik:
Komentarz: Po upieczeniu
zdjęcie0445.jpg [ 54.06 KiB | Przeglądany 2278 razy ]
Czekam na Wasze propozycje