No i może jeszcze jeden który dość często gości w moim domu tzw. 3 Bit.
3 Bit Czas przygotowania: około 40 min.
Składniki:
* 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
* ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
* 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
* 2 opakowania śmietan-fix
* ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
* 500ml mleka
* 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
* 2 żółtka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
* 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
* ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego
Uwaga
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, chodź ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml