Początek kwietnia wymusza u mnie akcję ukorzeniania sadzonek ze sztobrów pobranych z krzewów w okresie spoczynku zimowego. Jesteśmy w temacie uprawy krzewów winorośli i o takiej metodzie ukorzeniania słów kilka. Ubiegło-roczne łozy tniemy ma trzy-pąkowe odcinki (czytaj sztobry) i po odpowiednim przycięciu góra sztobra na około 2 cm. nad górnym pakiem, a dół sztobra przycinamy na pół cm. pod dolnym pąkiem. Nie zapominamy o oznaczeniach odmianowych. Dolny pąk usuwamy, a górę sztobra można zawoskować. Cała tajemnica woskowania to: W wysokim naczyniu parafinę/sterarynę podgrzewamy do około 70 stopni (do parafiny można dodać wazelinę techniczną około 10% celem uplastycznienia) Po zanurzeniu górnego pąka natychmiast zanurzamy sztober w zimnej wodzie. Do dalszego przeprowadzenia akcji ukorzenia pomocne bywaja ukorzeniarki. Najprostsza to kabel grzejny stosowany w terrariach, i regulator temperatury. Z uwagi na niesprzyjające warunki pogodowe na kilka dni zaistniała konieczność chwilowego przykrycia.
Załączniki: |
ogród. 13 winnica ukorzenianie.jpg [ 140.55 KiB | Przeglądany 957 razy ]
|
ogród 13 winnica ukorzenianie.jpg [ 125.78 KiB | Przeglądany 957 razy ]
|
ogród 13 winnica ukorzenianie..jpg [ 134.63 KiB | Przeglądany 956 razy ]
|
|