|
Dzisiaj jest 29.03.2024 10:01
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
roh65
|
: 03.12.2015 19:25 |
|
Pochwały: 0
|
Tego chleba nie znalazłem ale napotkałem pieczywo dla diabetyków w tych samych cenach co popularne. Natomiast pieczywo bezglutenowe można czasem kupić u nas na ...miejskim bazarze w cenie ok.15zł/kg. Co do sprawdzonych wypieków to podobno tam gdzie pyli się normalna mąka jest ono trudne do wyrobu a na celiakia.pl znalazłem ostrzeżenie co do producentów i sprzedawców m.in. to:
Uwaga na chleby “bezglutenowe” ze zwykłych piekarni – wtorek, 16.09.2014
W ostatnim czasie temat diety bezglutenowej stał się bardzo modny. Widać to nie tylko w prasie i telewizji, ale także na rynku produktów spożywczych. Wielu producentów chce wytwarzać bezglutenowe artykuły, jednak nie każdy z nich zna specyfikę produkcji oraz normy wyznaczone dla produktu bezglutenowego. Na rynku pojawiły się produkty opisywane jako “chleb bezglutenowy”, a wypiekane w zwykłych piekarniach. Są produkowane i sprzedawany razem z tradycyjnym, glutenowym pieczywem, nie są też badane na zawartość glutenu.
Apelujemy do wszystkich osób na diecie bezglutenowej, aby ze względu na swoje zdrowie nigdy nie kupowały pieczywa pochodzącego z tradycyjnej piekarni opisywanego jako bezglutenowe. Nie ma takiej możliwości, aby w miejscu gdzie pyli mąka pszenna i przy użyciu tych samych maszyn wypiec bezpieczny bezglutenowy chleb czy bułki. Nie wolno również kupować tzw. “kukurydzianych” bułek i chlebów, które w składzie mają mąkę pszenną, często reklamowanych przez sprzedawców jako bezglutenowe.
Bezpieczne pieczywo bezglutenowe wytwarzane jest wyłącznie w specjalistycznych piekarniach – bez kontaktu z glutenem, przez przeszkolony personel, regularnie badane, oznaczane symbolem przekreślonego kłosa. Polecamy produkty objęte licencją na znak przekreślonego kłosa oraz produkty wytwarzane przez lokale należące do programu MENU BEZ GLUTENU. Dobry przykład to Piekarnia Jarzębińscy – firma ma dwie piekarnie, jedna jest przeznaczona wyłącznie do wypieku pieczywa bezglutenowego (...)
Przypominamy, że produkt bezglutenowy musi zawierać poniżej 20 ppm (miligramów na kilogram) glutenu, więc producenci oznaczający swoje wyroby jako bezglutenowe powinni je regularnie badać.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 06.12.2015 00:44 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Osobiście to nie mam zamiaru kupować pieczywa bezglutenowego. Jak sobie upiekę to będę je smakował, a jak nie upiekę, to będę zajadał się pieczywem tradycyjnym, choć także upieczonym przez siebie W mojej okolicy nie ma pieczywa wartego uwagi, więc nie mam innej opcji
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 06.12.2015 13:50 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Basiu nie wiem jeszcze. Mam problem z wysypką, która występuje w różnym nasileniu. Odrzuciłem już mleko krowie i jest lepiej, ale zauważyłem, że jak zjem więcej pieczywa to ona się nasila, zwłaszcza na brzuchu i swędzi. Ja wychowałem się na chlebie, więc ciężko mi z niego zrezygnować, choć już nie raz próbowałem, ale zawsze wracałem do starych nawyków. Jak bym zrezygnował na jakiś czas z glutenu, wiedziałbym, czy problemem jest tradycyjne pieczywo czy też nie
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
flowerpower55
|
: 08.12.2015 15:58 |
|
Rejestracja: 08.12.2015 15:40 Posty: 4
Pochwały: 0
|
BasiaK niestety masz małe pojęcie o skali problemu, 1% to jest osób zdiagnozowanych, a tak naprawdę co najmniej kilka razy więcej osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma ta chorobę... wiem jak u mnie wyglądała diagnoza celiakii, całe życie masa różnych chorób nie wiadomo z jakich przyczyn i dopiero diagnoza celiakii w wieku 30 lat, a intensywnego łażenia po lekarzach kilka ostatnich lat. Mi zdiagnozowano w końcu, bo się uparłam i zmieniałam lekarzy, jak jakiemuś nie wierzyłam (okazało się, że słusznie). na szczęście teraz dieta bezglutenowa zrobiła się popularna, większa jest świadomość i trochę łatwiej się żyje z celiakią to nie jest jakiś wymysł i błahy problem, bo nieleczona celiakia ma na prawdę poważne konsekwencje - http://www.biomedical.pl/dziecko/uczule ... a-683.htmlgregorius - spróbuj nie jeść tydzień glutenu i zjeść coś potem, jeżeli organizm zareaguje właśnie jakimiś bólami w okolicy żołądka, jelit, biegunkami i reakcjach uczuleniowymi skóry - koniecznie idź do lekarza!
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 10.12.2015 17:44 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Tydzień, to całkiem krótko, z pewnością dam radę
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 11.12.2015 21:58 |
|
Pochwały: 0
|
W dzisiejszym Dz.Zach. są przepisy bezglutenowe ale chleba tam nie ma.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|