Dzisiaj jest 29.03.2024 08:40

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
Post: 14.03.2015 02:06 
Offline
Ogrodnik stażysta
Ogrodnik stażysta

Rejestracja: 16.09.2014 22:52
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 0
Bardzo ciekawy przepis muszę go wykorzystać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.03.2015 11:34 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22.12.2014 21:02
Posty: 461
Lokalizacja: lubelskie
Pochwały: 8
Weszłam z ciekawości zobaczyć co można o kiszeniu kapusty przez 14 stron napisać :rotfl2:

Jak dotąd żyłam w przekonaniu że kiszenie a kwaszenie to to samo, a słowo kwaszenie jest(a przynajmniej dotąd było..) po prostu regionalizmem, słowem potocznym opisującym jeden i ten sam proces konserwowania- fermentacji warzyw( owoców,pasz)...
To co piszecie o kapuście zakwaszanej wyłącznie octem jest dla mnie w ogóle jakimś totalnym novum o którego istnieniu nawet nie wiedziałam że miało by to być możliwe... :shock: (sałatka z kapusty na którą mam przepis tak zaprawiona octem przechowuje się max do 2 tyg...)
Mój Tz. obsługuje m.innymi nasze regionalne firmy robiące kapustę(i ogórki) kiszoną do sklepów-więc proces znam.. i owszem, proces fermentacji na końcu wygasza się np.octem lub kwasem mrówkowym, bo inaczej by woreczki postrzelały w sklepie, ale cały wcześniejszy proces kiszenia przebiega absolutnie normalnie!! I choć produkt na opakowaniu na pewno powinien mieć adnotację o zawartości octu, to nie oznacza to,że nie jest on klasycznie ukiszoną kapustą.... Takie stwierdzenie jest nieprawdą.
Wiadomo że produkty idące do masowego odbiorcy muszą być przygotowane do długiego leżenia w magazynie i sklepie, ale nie musi to oznaczać, że cały sposób produkcji jest inny... ;)

_________________
Pozdrawiam roślinoholików- Dag

Zielony wątek http://forum.swiatkwiatow.pl/post136678.html#p136678
nadwyżka zielonych,hoje http://tiny.pl/xhgb7
pomagam psom http://tiny.pl/xhgbm
mój blog http://hoya-succulents.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.03.2015 11:46 

Pochwały: 0
gregorius pisze:

Niestety kwaszona (Krakus). 900 g za £1.09.


Przypadkiem wczoraj napotkałem kwaszoną w woreczku po 2,5zł/400g bez marki. Było tam więcej "soku" niż tej kapusty ,oczywiście nie kupiłem, bo jeszcze mam swoją ale po świętach będę już kupował z wiadra/ beczki i uzupełniał ją nowalijkami.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14.03.2015 21:35 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
boswell pisze:
.. proces fermentacji na końcu wygasza się np.octem lub kwasem mrówkowym, bo inaczej by woreczki postrzelały w sklepie, ale cały wcześniejszy proces kiszenia przebiega absolutnie normalnie!! I choć produkt na opakowaniu na pewno powinien mieć adnotację o zawartości octu, to nie oznacza to, że nie jest on klasycznie ukiszoną kapustą.... Takie stwierdzenie jest nieprawdą.
Wiadomo że produkty idące do masowego odbiorcy muszą być przygotowane do długiego leżenia w magazynie i sklepie, ale nie musi to oznaczać, że cały sposób produkcji jest inny... ;)

To ja wcisnę hamulec awaryjny i dopowiem że kapusta zaprawiana octem (mowa o kiszonej kapuście) nie jest już kiszoną kapustą. W kiszonej kapuście życie (bakterie przyjazne naszemu układowi trawiennemu) trwa nadal. Ocet który gasi dalsza fermentację kapusty zabija również to co najcenniejsze - bakterie kwasu mlekowego.
Przykład pierwszy z brzegu.
Kapusta kiszona

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.11.2015 18:12 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Podbijam kapuściany temat.
Późno bo późno, ale dzisiaj 20 kg. szatkowanej kapusty zakisiłem i w kamionce i jak ktoś kiedyś powiedział że zima nam niestraszna.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.11.2015 20:28 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Dopiero co dyskutowaliśmy na ten temat,a to już tyle miesięcy minęło :shock: W tym roku u mnie nie będzie kiszonej kapusty, choć czasem chciałoby się zjeść :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 27.11.2015 17:06 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.09.2013 13:51
Posty: 2977
Lokalizacja: okolice Lipska woj. mazowieckie
Pochwały: 2
Lepiej późno niż wcale Wacławie :rotfl2: Ja już w październiku zakisiłam w beczce, trzeba by spróbować, co tam z tego wyszło he he :rotfl2:
Grzesiu może gdzieś upolujesz w jakimś polskim sklepie. Najwyżej kurierem Ci wyślę, ale by się zdziwił z takimi zapachami jechać :rotfl:

_________________
Pozdrawiam Magda
remanent w moim ogródeczku cz.II
remanent w moim ogródeczku
pomysl na zielnik
zwyczajne rosliny Magdy

"(...) rośliny robią wszystko, żeby przeżyć, niezależnie od tego, gdzie się je posadzi. Tak samo jak ludzie."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.11.2015 00:46 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
kalina1912 pisze:
...ale by się zdziwił z takimi zapachami jechać :rotfl:


Hahahah :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: Oj na pewno :rotfl2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29.11.2015 11:08 

Pochwały: 0
U mnie 2 wiaderka (10L) na okres świąteczny do TKróli.
Kapusta z grzybami do karpia musi być!


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl