Cytrynowy tort bezowy. Dokładny przepis na stronie
Moje wypieki.
Łatwy do przygotowania, najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście jak ktoś lubi beze, bo ja nie jestem amatorem takich słodkości, ale tort jest smaczny
Bezę przygotowuje się z 6 białek, 300 gram cukru, szczypty soli i łyżeczki soku z cytryny. Przygotowaną masę bezową dzieli się na dwie części i wykłada na blachy posmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okręgi o średnicy 23 cm, aby łatwiej było uzyskać dwa równe podkłady bezowe. W rozgrzanym do 180*C piekarniku beze pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy przez 90 minut aż się lekko zarumieni i lekko popęka. Gdy bezy wystygną można przełożyć je kremem.
Krem przygotowuje się z 125 g serka mascarpone, 150 g lemon curdu i 250 ml śmietany kremówki. Najpierw należy wymieszać serek z lemon curd, a następnie dodać wcześniej ubitą śmietaną i delikatnie wymieszać.
Gdy rozsmarujemy krem na bezie, dodatkowo z lemon curdu robimy na kremie zygzaki, wykorzystując np. rękaw do wyciskania mas. Podobne zygzaki robimy na górnej bezie.
_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam