Wrzucam przepis na mega szybki i PRZEPYSZNY tort Kawowy zrobiłam 3razy, za każdym razem wyszedł mega i znikł szybciutko.
Biszkopt kawowy na dużą formę tortową 25-27cm. (Białka ubić z solą na pianę dodać cukier zmiksować, wmieszać żółtka, a na koniec resztę składników wmieszać ręcznie łyżką byle jak i pieć 35-40min w 180C
mąka pszenna tortowa – 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana – 0,5 szklanki
jajka – 5 sporych szt.
cukier puder – 2/3 szklanki
kakao – 1 łyżka
kawa mielona –3 łyżki
sól - szczypta
krem kawowy: (śmietanę ubić z cukrem aż zacznie gęstnieć, dodać resztę i gotowe)
ser mascarpone – 25 dag
espresso – 20 ml
kawa mielona – 7 g
śmietana kremówka – 400 ml
cukier puder – 1/3 szklanki
dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki – na każdą warstwę nasączonego biszkoptu
do nasączenia:
likier kawowy lub spirytus – 10 ml
espresso – 50 ml
cukier – 1 łyżeczka
Spróbujcie WARTO i nie zapomnijcie mnie zaprosić