5 jajek
130g mąki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
160g cukru
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Do białek dodajemy stopniowo cukier, miksujemy Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Dodajemy mąkę masy jajecznej. Mieszamy już masę łyżką żeby ją napowietrzyć
Ciasto przelewamy do okrągłej foremki o średnicy ok. 23 cm.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut - do momentu kiedy wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie zupełnie sucha.
I teraz najlepsze
Ten patent naprawdę działa
Po upieczeniu foremkę z ciastem należy upuścić z wysokości ok. pół metra dwa razy. Rozrywa to bąbelki powietrza wewnątrz, przez co biszkopt nie upadnie i jest równiutki.
Po "rzucaniu" biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Dopiero wtedy wyjmujemy go z formy, przekrajamy.
Kremy kupuję gotowe bo nie lubię takich typowych ciężkich margarynowych.
Natomiast jeśli chodzi o masę cukrową to robię wg tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/post/masa-cu ... -do-tortow