Dzisiaj jest 29.03.2024 08:20

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: 21.01.2016 23:32 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
O widzisz, a ja o tym nic nie wiem :rotfl2: Wiem tylko, że tutejsze ciasta mi nie smakują :whistling:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.01.2016 23:48 

Pochwały: 0
Szczerze powiedziawszy najlepsze były w Tesco przed ich przeterminowaniem, czyli póżnym wieczorem. Polaków było wtedy mnóstwo. :rotfl2:
To były lata 2003 czyli obowiązywały WIZY, nie jak teraz.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.01.2016 00:05 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Jak jest okazja to nie sposób z niej nie skorzystać :rotfl2:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.01.2016 09:41 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33373
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Budyń domowy to żaden problem. Spróbuj, na pewno będzie smakował.
0,5litra mleka
3 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka masła,
2 żółtka
ok. 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej .
Odlej pół szkl. mleka, resztę mleka zagotuj na wolnym ogniu z dodatkiem masła i wanilii (przecinamy na pół wyskrobujemy ziarenka dodajemy do mleka, resztę laski też). Utrzyj cukier z żółtkami wymieszaj dokładnie z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Ilość mąki musisz dobrać w zależności od tego jak gęsty ma być budyń (metoda prób i błędów). Do gotującego się mleka (na minimalnym ogniu) wlej wymieszane składniki, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dość szybko gęstnieje, mieszać trzeba intensywnie. Chwilę pogotuj, zestaw z ognia, wyciągnij laskę wanilii. Jeżeli budyń ma być do kremu, po lekkim przestudzeniu przykryj go folią spożywczą dociskając ją do powierzchni kremu, nie zrobi się "skorupka".

Smacznego!

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.01.2016 14:49 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Elu dziękuję za przepis :majesty: :thankyou: :majesty: Wydaje się, że dość prosty. A z tego co pamiętam, taki domowy bardziej mi smakował :sun: W cukierni, w której miałem okazję czasami bywać, też sami robili budyń i był bardzo smaczny :)

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.01.2016 17:50 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10863
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Oo super Elu. Dziękuję :)!! :kisshug:

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04.03.2016 21:38 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10863
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Kto "rzuca" biszkoptem tzw biszkopt rzucany ?

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05.03.2016 14:20 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Elu karpatka zrobiona. Łatwe ciasto do zrobienia, budyń również. Następnym razem trzeba będzie dodać mniej cukru, bo dla mnie za słodkie :lol: :lol: :lol:


Załączniki:
20160305_121231.jpg
20160305_121231.jpg [ 155.63 KiB | Przeglądany 578 razy ]

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18.03.2016 22:20 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.08.2010 16:38
Posty: 3722
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Pochwały: 12
Ja się dziś pobawiłam w tzw ciasteczka piwoszki/ rogaliki, ale nie w kształcie rogali :rotfl2:
Pyszne, niedrogie szybkie, jeszcze szybciej znikają z talerza :rotfl2:

Piwoszki:
3,5 szklanki mąki
1 szklanka piwa
2 margaryny (margaryna musi być miękka)
marmolada lub powidła w zależności kto co lubi

Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki na 0,5h, żeby odpoczęło.
Rozwałkować i wykrawać - ja kroję na kwadraty i wtedy wychodzą takie jak na zdjęciu. Można robić rogaliki itp.
Pieczemy około 15 min w piekarniku 220 stopni muszą nabrać kolorku.
Po ostygnięciu polukrować.

Z takiej porcji wychodzi około 60-70 ciastek - dziś robiłam z całej porcji, ale zazwyczaj na szybko do kawy robię z połowy.

Są naprawdę pyszniutkie :thumbsup:


Załączniki:
2016-03-18_18.55.12.jpg
2016-03-18_18.55.12.jpg [ 246.1 KiB | Przeglądany 536 razy ]
2016-03-18_18.53.33.jpg
2016-03-18_18.53.33.jpg [ 246.4 KiB | Przeglądany 536 razy ]

_________________
Pozdrawiam - Anka
Mój jest ten kawałek podłogi cz.I
Moj jest ten kawalek podlogi cz.II

Mój jest ten kawałek podłogi cz. III
Moj jest ten kawalekk podlogi cz.IV - aktualny
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 19.03.2016 16:52 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10863
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Uwielbiam rogaliki wszelkiego rodzaju :)

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl