Rejestracja: 19.10.2010 18:18 Posty: 43 Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 0
5 kg śliwek węgierek 2,5 l wody 12 dag cukru 10dag soli liście czarnej porzeczki Garnek z kamionki dobrze wyparzyć dno garnka wyłożyć liści z czarnej porzeczki lub wiśni. Śliwki umyć i osuszyć, ułożyc w garnku (ale nie ciasno). Na wierzch położyć również liście. Z wody, cukru i soli ugotować zalewę i ostudzic ją. Garnek nalezy przykryć denkiem i obciążyć kamieniem. Ostrożnie nalewać zalewę. Po okresie fermentacji, kiedy zalewa opadnie, należy ją uzupełnic. Pychota.
Przepis już dosyć dawno wisi na forum i aż się prosi, aby go wypróbować. Swoich sliwek mam jak na lekarstwo, ale w marketach teraz śliwki nawet po 0,99 zeta. 12 kg. już kupiłem, ale część poszła już na konfitury i coś mnie zasysa na śliwki kiszone, a więc do dzieła.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników