aniula89 pisze:
POMIDORKI FASZEROWANE
SKŁADNIKI:
pomidorki koktajlowe ok 10 szt
ser feta
szczypiorek
bazylia, pieprz
WYKONANIE:
ucinamy pomidorkom góry i wydrążamy w środku. Następnie kroimy szczypiorek dodajemy fetę i przyprawiamy do smaku bazylią i pieprzem. Faszerujemy pomidorki (ja robiłam to mała łyżeczka, ale to już kwestia wygody:)
Muszę wypróbować, bardzo fajny pomysł
PS Dodam jeszcze coś od siebie, wymyślone na szybko w awaryjnej sytuacji.
Składniki:
4 duże placki tortilla (ja miałam gotowe, ze sklepu, w dużym rozmiarze)
salami w cienkich plasterkach
serek topiony 'tostowy' w plasterkach (akurat miałam firmy Hochland)
majonez
czerwone pesto
1. Każdą tortillę smarujemy cienko majonezem, a to pesto (też niezbyt dużo, ja robiłam wszystko 'na oko', żeby nie wyciekło) - najlepiej posmarować tylko połowę placka. Na to ułożyłam 3 plasterki sera, na ser - salami.
2. Placki należy zawinąć w ciasne rulony, wbić 4 wykałaczki i poprzekrajać pomiędzy wykałaczkami. Wykałaczki będą nam trzymać 'ślimaczki' z tortilli tak, że nie będą się rozpadać.
3. Następnie włożyć tortille do nagrzanego na 180 s. C piekarnika i piec aż do lekkiego zarumienienia (ja robiłam z termoobiegiem, więc były gotowe w dosłownie kilka minut).