|
Dzisiaj jest 25.04.2024 08:23
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Saszka
|
: 08.01.2016 11:18 |
|
|
Super ogrodnik |
|
Rejestracja: 24.09.2015 12:24 Posty: 1349 Lokalizacja: okolice Łodzi
Pochwały: 1
|
gregorius pisze: Kulinaria to zaledwie jeden dział na forum, a że każdy lubi dobrze zjeść, to nie ma co się dziwić, że trochę się tutaj dzieje...
Ja myślę, że każdy z nas ma swoje wersje znanych przepisów, a tu w dziale kulinaria, możemy się nimi powymieniać! Jeśli mógłbyś, to podaj przepis na placki z bananami Bardzo mnie zaciekawiłeś!
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 08.01.2016 21:46 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10937 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Grzesiu, a może masz na myśli sodziaki? Moja babcia robiła, mama robiła i ja kiedyś też, ale zapomniałam jak.... Muszę dopytać, bo zajadaliśmy się nimi niesamowicie (zsiadłe mleko/kefir, mąka soda, sól i nie pamiętam czy coś jeszcze, proporcje tym bardziej nie. Kroiło się ciasto na paski i smażyło na smalcu)
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 09.01.2016 00:48 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
BasiaK pisze: A u mnie racuchy na drożdżach. Będą dzisiaj B. W moim domu rodzinnym również były robione na drożdżach. Nie przepadałem za nimi, ze względu na to, że czułem smak drożdży. Saszka przepisu nie mam, bo z Sieci zawsze był wyszukiwany i zazwyczaj zawsze inny. Nawet można zrobić bananowe placki tylko z bananów i jajek, ale mi nie wyszły, bo się rozlatywały, przypalały Pamiętam, że z mąką ładnie się smażyły jak zwykłe naleśniki Dorka poszperałem i wydaje mi się, że masz rację. U mnie były okrągłe, a grubość około 1 cm. Ale bym zjadł takiego placka... Znalazłem stronę gdzie takie placki nazywane są proziakami i są tam różne przepisy http://www.potrawyregionalne.pl/164,659 ... YSMAK_.htm
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
roh65
|
: 09.01.2016 09:24 |
|
Pochwały: 0
|
Racuchy z jabłkami ,solo ...ale dla mnie są te na drożdżach (ciasto) aczkolwiek w obecnej globalizacji i internacjonalizacji wszystko może się zdarzyć. Wiki też podaje ,że racuchy mogą być nawet...ziemniaczane!
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 16.10.2016 15:44 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
eDorka pisze: Grzesiu, a może masz na myśli sodziaki? Moja babcia robiła, mama robiła i ja kiedyś też, ale zapomniałam jak.... Muszę dopytać, bo zajadaliśmy się nimi niesamowicie (zsiadłe mleko/kefir, mąka soda, sól i nie pamiętam czy coś jeszcze, proporcje tym bardziej nie. Kroiło się ciasto na paski i smażyło na smalcu) Ostatnio robiłem, ale na jogurcie greckim, a najlepsze są na zsiadłym mleku
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|