Dzisiaj jest 29.03.2024 09:54

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Piernik
Post: 18.11.2016 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
W tym roku wypróbowuję przepis na piernik dojrzewający. Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika.Zrobiłam wszystko jak napisane i wylądował na dwa dni do fermentacji obok kaloryferka. Macie jakieś sprawdzone przepisy? Ja zawsze idę na łatwiznę i kupuję taki w proszku, ale tym razem postanowiłam, że będzie tradycyjnie. Jest to oczywiście wielka próba przed świętami. Lubię mieć wtedy wypróbowane przepisy, bo wtedy już nie ma czasu na powtórki. Jak wszystko wyjdzie to dam znać. Piekę za 2 dni. Trzymajcie kciuki :thumbsup:

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 15:01 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.09.2011 08:21
Posty: 1844
Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
Ja mam przepis na piernik dojrzewajacy ale on dojrzewa od polowy listopada do prawie swiat! :mysli:

_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinki
W moim ogrodzie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.06.2012 09:39
Posty: 1591
Lokalizacja: Warminsko - Mazurskie
Pochwały: 12
Ooo czyli za późno się za to wzięłam :whistling: Ten dojrzewa dwa dni przed pieczeniem i 2-3 tygodnie po upieczeniu ma być zawinięty w folii. Ciekawe gdzie ja go schowam przed domownikami.

_________________
Moj domowy komputer nie ma polskiego oprogramowania.
moje-zielone-dzieciaczki-t8798.html
taras-oli-2012-t8814.html
moj-nie-moj-ogrod-t9298.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 17:49 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.09.2011 08:21
Posty: 1844
Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
Olcik, sa rozne przepisy ;-)

_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinki
W moim ogrodzie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 18:28 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33373
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Agnieszka pisze:
Ja mam przepis na piernik dojrzewajacy ale on dojrzewa od polowy listopada do prawie swiat! :mysli:

Czyli właściwa pora.
Dawaj przepis, może wreszcie spróbuję taki :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 19:04 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.04.2013 11:41
Posty: 10935
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
Ja od lat piekę piernik z przepisu z książki pszczelarskiej mojego dziadka pszczelarza.
Nie jest to piernik dojrzewający, ale łatwy, szybki do zrobienia i można jeść albo od razu, albo jak poleży - zawsze smakuje :) .

Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany
3 jajka
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody

Miód z cukrem rozpuścić nie dopuszczając do wrzenia i zalać tym masło. Dodać mąkę, śmietanę, jajka i przyprawę do piernika - dokładnie wymieszać. Na końcu dodać sodę i znowu wymieszać (tym razem mikserem). Piecze się około 1 godziny., 180 stopni.

Ja daję szklankę miodu i pół szklanki cukru, muscodavo albo trzcinowy. Do tego orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, daktyle.... co mam, im więcej tym smaczniej. I na koniec - polewa czekoladowa :)

Czasami daję 2-3 łyżki powideł śliwkowych albo marmolady pomarańczowej... Dla urozmaicenia ;)

_________________
Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams
Byłoby miło ;)

Ciasny, ale własny: część IV
Moje doniczkowce: część 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 19:08 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Super przepis, pora zrobić pyszne ciasto.

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 20:38 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33373
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Dorka, taki właśnie zawsze robię (troszkę mniej cukru daję), ale chciałam chociaż raz zrobić dojrzewający z jakiegoś sprawdzonego przepisu :rotfl2:
Podobno może dojrzewać surowe ciasto albo już upieczony piernik (pierniczki). Są różne przepisy... mam koleżanki (ze Śląska), które zawsze pieką w jednej z wersji i dostaje gotowce, a przepisu nie dają :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 18.11.2016 23:31 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06.09.2011 08:21
Posty: 1844
Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
Elu prosze bardzo :-) chociaz uwazam, ze ten przepis Dorki super i na 100% wyprobuje :thumbsup:
PIERNIK DOJRZEWAJACY
Składniki
:
ok.750g miodu
2 szkl cukru
150g masła
100g smalcu
1200g mąki pszennej
3 łyżeczki sody
3 opakowania przyprawy do piernika (3łyżki)
3 duże jaja
1/2 szkl zimnego mleka

Etap I
5-6 tygodni przed Wigilią. Miód, cukier, masło i smalec podgrzewać w rondelku z grubym dnem az sie skladniki rospuszcza, połącza (nie gotować) Wystudzić do temp. pok. mieszając od czasu do czasu.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą + przypr do piernika.
Masę miodowo-maślaną zmiksować (końcówki-spiralki). Dodawać kolejno jajka, następnie po łyżce mąkę, mleko i znów resztę mąki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne. Po 6 tygodniach robi się plastyczne i daje się wałkować. Gotowe ciasto przelać do szklanej lub kamionkowej misy,przykryć ściereczką, zawiązać dokładnie sznurkiem lub gumką i włożyć do reklamówki. Nie zawiązywać jej szczelnie by ciasto oddychało. Odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.

Etap II
5-7 dni przed Wigilią wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części (każda ok 1 kg), i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok 30x33cm (grubość ok 7-10mm). Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu piernik jest bardzo miękki więc odkładamy go na ok 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier i studzimy. Tak należy upiec każdy z 3 placków.

Warstwa powideł:
ok 900g powideł śliwkowych
Powidła przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy do momentu zgęstnienia. Mieszamy cały czas co by nie przypalić.
Powidła rozsmarowujemy na pierwszym placku i od razu przykrywamy go drugim plackiem ciasta i dociskamy

Warstwa orzechowa:
450g mielonych orzechów włoskich (mogą być też mieszane lub laskowe)
300g masła
350g cukru
5 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki spirytusu
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i śmietankę. Następnie dodajemy orzechy i szybko mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny by stężała. Gdy nabierze już odpowiedniej konsystencji dodajemy spirytus i mieszamy dokładnie energicznie. Masę rozsmarowujemy na drugim placku i natychmiast przykrywamy trzecim plackiem, przykrywany dociążoną blachą i odstawiamy do stężenia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy równe pasy o takiej samej szerokości (obcinamy równo wszystkie krawędzie). Każdy pas zawijamy w ściereczkę, zawiązujemy i odstawiamy do Wigilii w temp. pokojowej. W wigilię rano piernik polewamy polewą.

Składniki na polewę:
200g gorzkiej czekolady
200g mlecznej czekolady
7 pełnych łyżek masła

Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa całkowicie się rozpuści i jest gładka wówczas smarujemy nią wierzchy i boki pierników.

Smacznego

_________________
Moja klawiatura nie posiada polskich znakow.
Moje roślinki
W moim ogrodzie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piernik
Post: 19.11.2016 09:45 
Offline
Super ogrodnik
Super ogrodnik

Rejestracja: 26.12.2011 10:30
Posty: 3847
Pochwały: 8
Zabieram i ten przepis :whistling:

_________________
Pozdrawiam serdecznie Ola :)

Rośliny domowe u anturium87

Rośliny domowe u anturium87 cz. 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl