|
Dzisiaj jest 25.04.2024 11:26
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
elka
|
: 19.11.2016 09:49 |
|
Rejestracja: 24.03.2010 15:41 Posty: 33394 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
|
Podoba mi się. Ciekawe czy musi być smalec, w domu nie mam
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 19.11.2016 10:45 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10937 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Ja nie mam czasu na bawienie się w kilkudniowe przygotowania - lubię pichcić, ale bez przesady, praca i dom nie dają mi szansy na tego typu doświadczenia. Może dożyję emerytury i wtedy spróbuję Ale napiszcie jak Wam wyszedł, mamie mogę podrzucić...
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
Hanaa
|
: 19.11.2016 20:45 |
|
Rejestracja: 07.05.2013 10:05 Posty: 7112 Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 22
|
Cytuj: Może dożyję emerytury i wtedy spróbuję Dożyłam, ale wzięłam Twój przepis. U mnie pieczeniem zawsze zajmował się m. (potem jedzeniem tegoż), ale postanowiłam sama coś zrobić, lubię piernik. Ten drugi dojrzewający , na pewno też dobry, ale jak dla mnie wydał się że strasznie przy nim dużo zachodu z tymi wszystkimi czynnościami, choć właśnie czytałam , ze ten dojrzewający może bardzo długo leżeć i ciągle być doskonały, ale nie o leżenie mi chodzi. Dzięki za przepis.
|
|
Na górę |
|
|
kalina1912
|
: 20.11.2016 09:54 |
|
Rejestracja: 09.09.2013 13:51 Posty: 2977 Lokalizacja: okolice Lipska woj. mazowieckie
Pochwały: 2
|
|
Na górę |
|
|
BasiaK
|
: 20.11.2016 13:42 |
|
|
Mistrz ogrodniczy |
|
Rejestracja: 08.12.2013 10:47 Posty: 11310 Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
|
eDorka pisze: Ja od lat piekę piernik z przepisu z książki pszczelarskiej mojego dziadka pszczelarza. Nie jest to piernik dojrzewający, ale łatwy, szybki do zrobienia i można jeść albo od razu, albo jak poleży - zawsze smakuje . Składniki: [...] Szkoda, że nie napisałaś, do jakiej formy wpakować ciasto - właśnie piekę, ale tradycyjnie wlałam masę do keksówki i zdecydowanie jest jej za dużo. Przewiduję ostre czyszczenie piekarnika Następnym razem (jeśli okaże się dobry - złożę raporcik po podwieczorku) zrobię z co najwyżej 2/3 składników. B.
|
|
Na górę |
|
|
Agnieszka
|
: 20.11.2016 14:14 |
|
Rejestracja: 06.09.2011 08:21 Posty: 1844 Lokalizacja: Austria
Pochwały: 4
|
Ja chcialam dzisiaj upiec tego z przepisu Dorki ale moje chlopaki zazyczyli sobie Karpatke to nic ona szybko zniknie to moze za pare dni
_________________ Moja klawiatura nie posiada polskich znakow. Moje roślinkiW moim ogrodzie
|
|
Na górę |
|
|
Lila25
|
: 20.11.2016 14:55 |
|
Rejestracja: 15.06.2010 16:48 Posty: 1753 Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 6
|
Ja piekę piernik wg tego przepisu:
Piernik litewski 3 jaja, 25 dag cukru, 15 dag masła, 25 dag miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag orzechów włoskich, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 250 ml kefiru, 25 dag mąki żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do formy Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. W rondelku rozpuszczamy masło i miód, a następnie, gdy masa ostygnie, dodajemy utarte jaja. Bakalie sparzamy. Migdały oraz orzechy obieramy ze skórki, osuszamy i siekamy. Rodzynki, migdały i orzechy dodajemy do masy i, mieszając, wsypujemy przyprawę do pierników i dolewamy kefir. Stale mieszając, dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z sodą. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 *C na ok. 50 minut
|
|
Na górę |
|
|
eDorka
|
: 20.11.2016 14:57 |
|
Rejestracja: 05.04.2013 11:41 Posty: 10937 Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 10
|
Agnieszko, upiecz jeśli masz składniki - za kilka dni będzie jak znalazł. Chociaż jak poczują zapach to będą zaraz chcieli próbować Ja od października piekę często, bo dzięki przyprawom ciasto rozgrzewa i dodatkowo zaspokaja nienasycony głód przed zimowym snem niedźwiedzim, kiedy to odkładamy zapasy
_________________ Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? - Douglas Adams Byłoby miło Ciasny, ale własny: część IVMoje doniczkowce: część 2
|
|
Na górę |
|
|
Hanaa
|
: 20.11.2016 16:59 |
|
Rejestracja: 07.05.2013 10:05 Posty: 7112 Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 22
|
Lila, tylko małe pytanie. Cytuj: Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę Trzeba ręcznie, czy można mikserem? Przepis wygląda bardzo interesująco.
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|