|
Dzisiaj jest 17.04.2024 22:37
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
gregorius
|
: 05.10.2013 12:57 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
U mnie rosło kilka krzewów aronii, ale rodzice oddali je sąsiadce. A one rodzą tak zdrowe owoce U mnie również robiono nalewkę z aronii
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
eibergen
|
: 07.10.2013 17:57 |
|
Rejestracja: 23.07.2013 07:16 Posty: 3068
Pochwały: 9
|
Podpiwek; Skład:
5 litrów wody, 80g kawy zbożowej "Kujawianka", garść szyszek chmielowych, 2,5g drożdży piekarskich (dokładnie należy zważyć i nie dawać więcej!!!), 300g cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego,
Wodę wraz z kawą i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na tzw. małym ogniu.
Lekko ostudzić i przecedzić przez bardzo drobne sito lub jak ktoś ma dużo czasu i cierpliwości przez kawałek czystego płótna. Osobiście niewielki osad na dnie butelki nie przeszkadza mi więc przecedzam tylko przez sito. Następnie należy dodać cukier i kwasek cytrynowy (można dodać również syrop karmelowy dla poprawienia smaku) , i po ich rozpuszczeniu nasz wywar odstawić do przestygnięcia. Gdy nasz napój jest jeszcze lekko ciepły odlewamy jedną szklankę i rozpuszczamy w niej drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do pozostałej ilości napoju. Teraz wystarczy przelać go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze: zakręcić mocno i pozostawić na jedną dobę w temperaturze pokojowej. Gromadzący się gaz w butelce prostuje ją i sprawia, że jest twarda. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić. Po jednym dniu przenosimy butelki do zimnej piwniczki gdzie stoją następnie 5 do 7 dni. Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem. UWAGA : odkręcamy butelki bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole.
Napój ten jest napojem bezalkoholowym ale jeśli ktoś chce można go również wzmocnić niewielką ilością spirytusu. Na zdrowie..!!
_________________ Kwiatowe eksperymentyKwiatkowe eksperymenty IIKwiatkowe eksperymenty III Niezwykłe opowieści ''Jest tylko jeden kraj - ziemia, tylko jedna rasa - ludzkosc i tylko jedna religia - milosc '' RenataNie mam polskich znakow w komputerze
|
|
Na górę |
|
|
grazynka
|
: 14.11.2013 22:01 |
|
Rejestracja: 05.11.2013 19:36 Posty: 423 Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 15.11.2013 12:07 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Oj wypiłoby się tego trunku dla zdrowotności
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
qqlka
|
: 07.02.2014 20:52 |
|
Rejestracja: 10.11.2013 23:48 Posty: 21
Pochwały: 0
|
Wspaniałe te przepisy, na pewno skorzystam. Robię nalewkę z pigwy ,z czarnych porzeczek oraz leczniczą z mniszka i pędów sosny. Kiedyś, zrobiłam kwas chlebowy na letnie upały, ale jakimś cudem dostał troszkę procentów, bo moje dzieci były podejrzanie wesołe. Trzeba uważać
|
|
Na górę |
|
|
karlor
|
: 25.07.2014 14:25 |
|
Rejestracja: 28.11.2011 11:22 Posty: 5514 Lokalizacja: Pabianice
Pochwały: 5
|
Aronia zaczyna dojrzewać, wrzućcie dobry przepis
_________________ Pozdrawiam Bogdan
|
|
Na górę |
|
|
grazynka
|
: 26.07.2014 20:45 |
|
Rejestracja: 05.11.2013 19:36 Posty: 423 Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 2
|
Mam ostatnio nalewka z aronii zrobiła się jakaś galaretowata a teraz robimy tylko z porzeczki czarnej,wiśni i malin najlepsza nalewka to jest z żurawiny jak dla mnie.
_________________ Zapraszam do mojej winnicy http://gorskawinnica.blogspot.com
|
|
Na górę |
|
|
grazynka
|
: 27.07.2014 17:39 |
|
Rejestracja: 05.11.2013 19:36 Posty: 423 Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 2
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 28.07.2014 12:20 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
U mnie w domu nalewkę z aronii sporządzano według poniższego przepisu - 80 dag świeżych owoców aronii; - 0,5 l spirytusu; - 200 liści wiśni; - 60 dag cukru; - 20 g kwasku cytrynowego. Owoce wraz z liśćmi należy gotować przez 5 minut, po czym odstawić i w takiej formie pozostawić na noc. Następnego dnia należy odcedzić wywar, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, a na samym końcu spirytus. Całość mieszamy i nalewamy do butelek.
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
aga333
|
: 31.07.2014 18:11 |
|
Rejestracja: 05.07.2011 18:38 Posty: 5022 Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 20
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|