Ostatnio również robiłam makaron ze szpinakiem w sumie pierwszy raz połączyłam szpinak z makaronem i muszę przyznać że smakowało rewelacyjnie, nawet mojej drugiej połówce smakowało mimo że specjalnie nie przepada za makaronem
Przepis z tej
stronySkładniki:
- 250 g dowolnego w kształcie makaronu
- trochę masła (mniej niż pół łyżki)
- łyżka oleju
- 2 udka lub podwójna pierś z kurczaka (ja dodałam pokrojoną w kostkę i zamarynowaną dzień wcześniej podwójną pierś z kurczaka)
- pół pokrojonej w kostkę cebuli
- 250 -300g świeżego lub mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku, szczypta chilli, chlust tabasco,
- łyżeczka soku z cytryny
Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, kiedy będą gorące wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż kurczak się lekko zrumieni. Dodać szpinak, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część wody wyparuje) i zagęści, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotowe.
Warto zrobić bo jest naprawdę pyszny