Dzisiaj jest 26.04.2024 05:27

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 21.09.2016 19:47 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19

Składniki:
· 5 kg winogron
· 1 i ¼ kg cukru
· Kilka goździków
· 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
· Żelfix w proporcji podanej na opakowaniu i odpowiedniej do ilości winogron.
Winogrona obrać, umyć, zasypać cukrem i odstawić na noc. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, winogrona puszczą sok i rozpadną się. Dodać goździki (ilość w zależności od upodobań). Smażyć, aż nieco zgęstnieją, dodać żelfix. Wypływające pestki można zebrać z powierzchni. Pod koniec dodać kwasek cytrynowy. Przelać konfiturę do słoiczków, od razu zakręcać i ustawiać do góry dnem.

Jest to cytat ze strony fritti e forno
--------------------------------------------------------
Byłbym troszeczkę niepocieszony aby mając swój surowiec na tego typu przetwory tego przepisu nie wykorzystać.
Na pierwszy ogień tego materiału mam kilogram.
Owoce obrane, umyte i zasypane cukrem w ilości 1 i 1/2 szklanki.
:sun: :sun:


Załączniki:
konfirura.jpg
konfirura.jpg [ 228.35 KiB | Przeglądany 353 razy ]
konfitura..jpg
konfitura..jpg [ 254.98 KiB | Przeglądany 353 razy ]

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.09.2016 20:23 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
ciekawa jestem smaku :D

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.09.2016 20:32 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Smak konfitury będzie zależał od odmiany winogron i od dodanych dodatków.
W moim przypadku tutaj jest po troszku owoców odmiany Wołch i Sfinks.
Obie odmiany są bardzo smaczne, ale trzeba też pomału robić zapasy na zimę. Zobaczymy co z tego wyjdzie?
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21.09.2016 21:18 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Ty zobacz, my nie ;( z kupnych to nie będzie to samo

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.09.2016 09:19 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 22.10.2015 18:12
Posty: 141
Pochwały: 1
Ja ze swej strony życzę smacznego.Przyznam, ze nigdy własnych konfitur z winogron nie jadłem u nikogo, chyba są mało popularne. Najczęściej to wino pijałem a smaki przeróżne.Tak jak piszesz wszystko od odmiany zależy.No to przetwarzaj :thumbsup: pozdrawiam.

_________________
Są ludzie z duszą zrzędną, przez ta­kich kwiaty więdną. Sztaudynger
________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.09.2016 09:29 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Właściwie to chyba będzie raczej marmolada albo galaretka, nie konfitura? Jakoś tak mam zakodowane, że konfitura to owoce przesmażone (całe w wypadku małych lub kawałki, gdy duże) w bardzo słodkim syropie cukrowym, nie rozpadające się. Choć kojarzę, że czasami stosuje się hasło "konfitura" dla każdego typu przetworów z owoców. Notabene taką prawdziwą konfiturę to zdarzyło mi się jeść parę razy w życiu, w rodzinach bardzo hołdujących tradycjom kulinarnym*. Sama robię tylko dżemy, marmolady i galaretki.

B.
*Tradycja rzecz jasna odżegnałaby się od żelfixu jak diabeł od święconej wody ;)

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.09.2016 10:03 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Basiu, jeszcze wszystko przede mną. :sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.09.2016 17:34 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy

Rejestracja: 08.12.2013 10:47
Posty: 11310
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwały: 43
Liczę na sprawozdanie z degustacji. Również fotograficzne :)

B.

_________________
Moje domowe rośliny cz.1 , cz.2 i cz.3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22.09.2016 19:01 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.04.2011 17:17
Posty: 11248
Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
Podsumowując całe zamieszanie dopowiem że finalnego wyrobu wyszło 600g. W końcowej fazie podgrzewania zaprawiłem blender do pracy i teraz po wystudzeniu widzę konsystencję płynnego gęstego miodu. Smakowo co mi zostało w pamięci podczas mieszania tak jak by troszeczkę za słodki.
Następne próby będą modyfikowane z nastawieniem się na taką miksturą do zalewania całych owoców.
:sun:

_________________
Mój ogród cz. pierwsza,
druga i trzecia
aktualne burze
wacław pozdrawia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23.09.2016 08:24 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 22.10.2015 18:12
Posty: 141
Pochwały: 1
cześć-czyli masz dość spory ubytek.Dwa słoiczki swojego dżemu Ci wyszły.A pewnie jeszcze ze 2 godziny przyjemności stania przy garnku czy krócej?
Frajdę miałeś i teraz tylko się delektować-to nic ze za słodki chleb nie jest słodki to się zrównoważy.


-------------------------
Pozdrawiam serdecznie

_________________
Są ludzie z duszą zrzędną, przez ta­kich kwiaty więdną. Sztaudynger
________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl