|
Dzisiaj jest 26.04.2024 05:27
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wawik
|
: 21.09.2016 19:47 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Składniki: · 5 kg winogron · 1 i ¼ kg cukru · Kilka goździków · 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego · Żelfix w proporcji podanej na opakowaniu i odpowiedniej do ilości winogron. Winogrona obrać, umyć, zasypać cukrem i odstawić na noc. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, winogrona puszczą sok i rozpadną się. Dodać goździki (ilość w zależności od upodobań). Smażyć, aż nieco zgęstnieją, dodać żelfix. Wypływające pestki można zebrać z powierzchni. Pod koniec dodać kwasek cytrynowy. Przelać konfiturę do słoiczków, od razu zakręcać i ustawiać do góry dnem.Jest to cytat ze strony fritti e forno-------------------------------------------------------- Byłbym troszeczkę niepocieszony aby mając swój surowiec na tego typu przetwory tego przepisu nie wykorzystać. Na pierwszy ogień tego materiału mam kilogram. Owoce obrane, umyte i zasypane cukrem w ilości 1 i 1/2 szklanki.
Załączniki: |
konfirura.jpg [ 228.35 KiB | Przeglądany 353 razy ]
|
konfitura..jpg [ 254.98 KiB | Przeglądany 353 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 21.09.2016 20:23 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
ciekawa jestem smaku
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 21.09.2016 20:32 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Smak konfitury będzie zależał od odmiany winogron i od dodanych dodatków. W moim przypadku tutaj jest po troszku owoców odmiany Wołch i Sfinks. Obie odmiany są bardzo smaczne, ale trzeba też pomału robić zapasy na zimę. Zobaczymy co z tego wyjdzie?
|
|
Na górę |
|
|
aniula89
|
: 21.09.2016 21:18 |
|
Rejestracja: 09.02.2014 19:14 Posty: 10873 Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
|
Ty zobacz, my nie ;( z kupnych to nie będzie to samo
|
|
Na górę |
|
|
pomorze01
|
: 22.09.2016 09:19 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 22.10.2015 18:12 Posty: 141
Pochwały: 1
|
Ja ze swej strony życzę smacznego.Przyznam, ze nigdy własnych konfitur z winogron nie jadłem u nikogo, chyba są mało popularne. Najczęściej to wino pijałem a smaki przeróżne.Tak jak piszesz wszystko od odmiany zależy.No to przetwarzaj pozdrawiam.
_________________ Są ludzie z duszą zrzędną, przez takich kwiaty więdną. Sztaudynger ________ Mirek
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 22.09.2016 10:03 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Basiu, jeszcze wszystko przede mną.
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 22.09.2016 19:01 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Podsumowując całe zamieszanie dopowiem że finalnego wyrobu wyszło 600g. W końcowej fazie podgrzewania zaprawiłem blender do pracy i teraz po wystudzeniu widzę konsystencję płynnego gęstego miodu. Smakowo co mi zostało w pamięci podczas mieszania tak jak by troszeczkę za słodki. Następne próby będą modyfikowane z nastawieniem się na taką miksturą do zalewania całych owoców.
|
|
Na górę |
|
|
pomorze01
|
: 23.09.2016 08:24 |
|
|
Ogrodnik |
|
Rejestracja: 22.10.2015 18:12 Posty: 141
Pochwały: 1
|
cześć-czyli masz dość spory ubytek.Dwa słoiczki swojego dżemu Ci wyszły.A pewnie jeszcze ze 2 godziny przyjemności stania przy garnku czy krócej? Frajdę miałeś i teraz tylko się delektować-to nic ze za słodki chleb nie jest słodki to się zrównoważy.
------------------------- Pozdrawiam serdecznie
_________________ Są ludzie z duszą zrzędną, przez takich kwiaty więdną. Sztaudynger ________ Mirek
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|