Robiłeś z Żelfixem? Jeżeli tak, to nie widzę potrzeby czekania aż winogrona się rozpadną i zgęstnieją... Nigdy nie jadłam żadnych dżemów czy konfitur winogronowych. Mogą być ciekawe w smaku.
Elu, robiłem z żelatyną, bo żelfix-u nie miałem a dodałem tylko dwie łyżeczki- tak jak by o jedną za mało. Na przyszłość do takiej wagi wsadu dodam jeszcze jedną. Czy żelfix nie zmieni dodatkowo smaku? nie wiem.
Czasem robię z Żelfixem (3:1) truskawki lub wiśnie, zostają fajne owoce i szybko się robi. Nie zauważyłam jakiejś zmiany smaku, może przy długim przechowywaniu, ale moje znikają w ciągu zimy
Robiłam raz dżem z własnych winogron i mnie zniechęciło.Okazało się, że wytrącają się te takie kryształki, no nie wiem jak to nazwać. W soku który robię corocznie zawsze na dnie butelek są, ale tu można sobie poradzić, w dżemie- nie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników