Prawdopodobnie jest to mieszaniec kwaśnej mandarynki i kumkwatu lub limy i mandarynki. To niewielkich rozmiarów drzewko lub krzew przez cały rok jest zielone, ma kwiaty lub owoce, a często, i kwiaty i owoce w różnej fazie dojrzałości równocześnie. Owoce przypominają miniaturowe pomarańcze, ale są kwaśne. Można je jeść razem ze skórką, która jest słodka. Podobno codzienne spożycie jednego owocu ochroni nas przed przeziębieniami a nawet grypą.
Kalamondyna lubi obfite podlewanie oraz zraszanie. Zimą podlewamy znacznie rzadziej i najlepiej byłoby ją przechłodzić w jasnym pomieszczeniu o temperaturze 10 - 15 stopni C. W lecie dobrze czuje się na powietrzu lub południowym parapecie. W sezonie wegetacyjnym wymaga dokarmiania nawozami (najlepiej specjalnymi dla cytrusów).
Wiosną można przycinać gałązki formując pożądany kształt rośliny
Jest cytrusem tolerującym błędy początkującego cytrusomaniaka, a więc doskonale nadaje się na rozpoczęcie przygody z tymi fascynującymi roślinami.