|
Dzisiaj jest 29.03.2024 16:12
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
ANTURIUM87
|
: 17.10.2016 15:03 |
|
|
Super ogrodnik |
|
Rejestracja: 26.12.2011 10:30 Posty: 3847
Pochwały: 8
|
gregorius pisze: A ja mam zamiar przygotować syrop z imbiru, miodu i cytryny Jak będzie zrobiony to poproszę o przepis i opis doznań smakowych. U nas w domu imbir dodajemy do herbaty, zupy krem z dyni oraz do ciasteczek kruchych-świetnie rozgrzewają.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 17.10.2016 16:51 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
W tym tygodniu powinien być zrobiony, muszę najpierw słoik zdobyć
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 17.10.2016 17:10 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5940
Pochwały: 32
|
A przepis?
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 18.10.2016 13:59 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
W Sieci dużo jest przepisów. Ja dostałem od szwagierki, przy czym nie dodałem cynamonu. A więc na 1-2 cytryny przypada około 200-300 ml miodu i około 5 cm kawałek imbiru. Cytryna najlepiej organiczna. Jeszcze dwa lata temu miałem do takiej dostęp, a teraz już muszę sobie radzić w inny sposób. Aby pozbyć się bakterii i pestycydów, cytrynę myję pod bieżącą wodą, następnie płuczę w wodzie o kwaśnym odczynie (dostaję kwasek cytrynowy do wody) około 2- 3 minuty, a następnie w wodzie o zasadowym odczynie (do wody dodaję sody kuchennej), po czym płuczę pod bieżącą wodą.
Cytrynę kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Imbir starłem na tarce, ale można też wykorzystać w plasterkach. Do wyparzonego i osuszonego słoika wlewamy trochę miodu, aby zakryć dno, układamy warstwę cytryny, następnie imbir i znów warstwa miodu. I tak robimy aż się skończy cytryna, imbir, pamiętając, aby na samym wierzchu była warstwa miodu. Następnie zamykamy słoik i do lodówki. Jeść można na drugi dzień. Spożywamy łyżeczkę syropu dziennie z samego rana.
Załączniki: |
IMG_0059.JPG [ 144.8 KiB | Przeglądany 541 razy ]
|
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Zdenerwowana
|
: 18.10.2016 15:36 |
|
Rejestracja: 18.05.2014 12:57 Posty: 5940
Pochwały: 32
|
Dzięki za przepis. Mam chęć na zrobienie tego syropu.
_________________ Wiedźmowata
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 18.10.2016 16:22 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
Ja chociaż codziennie spożywam imbir, ale taką miodową miksturę jeszcze nie stosowałem. Żona z kolei przed śniadaniem wypija sok z cytryny z imbirem i miodem przygotowany wieczorem.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 18.10.2016 17:35 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Jutro sprawdzę jak smakuje Syrop jest doskonały na kaszel, przeziębienie. Najlepiej spożywać profilaktycznie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ważne, aby użyć dobrego miodu
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 19.10.2016 12:51 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Sprawdziłem jak smakuje. Bardzo imbirowy smak, a więc ostry, wyrazisty. Ale do przełknięcia
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
wawik
|
: 19.10.2016 13:46 |
|
Rejestracja: 10.04.2011 17:17 Posty: 11248 Lokalizacja: Rybnik
Pochwały: 19
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|