Dzisiaj jest 26.04.2024 20:44

Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 24.05.2015 14:30 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33395
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Aniu, specjalnie dla Ciebie, na życzenie, zakładam ten wątek :sun:

Tegoroczny sezon przetworów rozpoczęłam po raz pierwszy w życiu dżemem, a raczej konfiturą z rabarbaru. Przy okazji sprawdziłam jaka jest różnica między nimi. Rabarbar zawsze używałam go tylko do ciasta i na kompot. Teraz likwidowałam stary "krzak", liści było sporo, więc pomyślałam, że trzeba spróbować. Zajrzałam do G... i z różnych pomysłów urodził się taki:

Konfitura rabarbarowa z imbirem
2 kg rabarbaru (ja obierałam, ale chyba nie jest to konieczne)
1 kg cukru (może być więcej, ja lubię winne)
2 cytryny (otarta skórka i sok)
starty imbir wg uznania (dałam dwie łyżki świeżego startego i trochę mielonego)
laska wanilii

Wykonanie:
Rabarbar kroimy na plasterki (ok 1 cm). Wrzucamy do szklanej miski, dodajemy pozostałe składniki: wanilię (rozcinam, wybieram nasionka i wszystko razem wrzucam d rabarbaru), imbir, skórkę i sok z cytryny, cukier. Całość dokładnie mieszamy, i pozostawiamy na noc.
na drugi dzień gotujemy na wolnym ogniu w szerokim rondlu z grubym dnem. Często mieszamy. Pod koniec gotowania wyławiamy strąk wanilii. Po osiągnięciu pożądanej gęstości, gorącą marmoladę wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy.
Wszystkie dokładnie mi się zamknęły, ale może warto krótko pasteryzować...
Załącznik:
przetwory.JPG
przetwory.JPG [ 108.14 KiB | Przeglądany 3275 razy ]


Bardzo mi smakuję, jeszcze chyba spróbuję z cynamonem i goździkami.

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24.05.2015 15:24 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Bardzo dziękuję na pewno spróbuje (choć ja może bez imbiru).
Dziękuję że założyłaś ten wątek !! :hug4: Na pewno lepiej mieć swoje niż kupne np do placków :)

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.05.2015 15:15 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10.10.2007 22:30
Posty: 17136
Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
Konfitura z rabarbaru? Nigdy nie jadłem. U mnie tylko kompot i placek z rabarbarem. Jak dorobię się domu i kawałka ziemi, to będę szalał :mrgreen:

_________________
"Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury"
Pozdrawiam :bye:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.05.2015 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25.05.2012 14:50
Posty: 2608
Lokalizacja: gdańsk
Pochwały: 10
Elu z ciebie gospodyni na 102 pierwsze zaprawy za pasem, ja dodaję jeszcze truskawki do dżemku z rabarbaru.

_________________
Moi zieloni domownicy
U mnie też zaczyna balkon nabierać uroku
Sprzedam roślinki domowe
Sprzedam mieczyki inne cebulki kwiatowe
Sprzedam sadzonki bylin,nasiona roślin wieloletnich i jednorocznych
Pozdrawiam Dorota


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 26.05.2015 20:39 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.03.2010 15:41
Posty: 33395
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 61
Grzesiu, ja też pierwszy raz robiłam, a jestem troszkę starsza :rotfl2: Dorabiaj się szybko domu i ogródka :sun:
Dziś zrobiłam z cynamonem i wanilią, też dobra, ale łagodna.

Dorotko, truskawek byłoby mi szkoda :rotfl2:

_________________
Pozdrawiam
elka
:bye:



Wrocławska przyroda
moje kolczaste cz. 3.
trochę egzotyki cz.III
w moim ogródeczku - cz. VI
kwiatuszki elki III




Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 27.06.2015 18:37 
Offline
Ogrodnik
Ogrodnik

Rejestracja: 03.03.2015 14:10
Posty: 178
Pochwały: 0
A ja się podzielę pomysłem na mus truskawkowy. Generalnie jest to bardzo proste do zrobienia, a przydatne w kuchni (stosuję jako sos do panna cotta, budyniu, kaszki manny, ryżu na słodko, jem nawet z jogurtem naturalnym :D).

Trzeba umyć około i odszypułkowac około pół kilo truskawek. Same owoce, osuszone, wrzucić do garnka i gotować na lekkim ogniu tak długo, aż sok lekko z nich odparuje, a owoce całkowicie rozmiękną (ja gotuję około 15 minut). Na koniec dodaję 4 łyżki cukru (wychodzi dosyć słodkie, ilość cukru można oczywiście zmniejszyć), mieszam i zdejmuję z palnika. Jak lekko przestygnie, blenduję dokładnie blenderem. Ilość musu z pół kilo owoców nie wychodzi duża, ale wystarczają na zastosowanie do deserów. Można zawekować zapasy, ale zwykle robie tak, że mrożę truskawki, a w razie potrzeby robię z nich mus na bieząco.

PS Po dodaniu żelatyny mus truskawkowy dobrze smakuje jako dodatek do ciast, np. do tortów przekładanych kremem śmietankowym.

_________________
Moje domowe roślinki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 27.06.2015 20:42 
Offline
Mistrz ogrodniczy
Mistrz ogrodniczy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.02.2014 19:14
Posty: 10873
Lokalizacja: Anglia
Pochwały: 10
Mmm, pewnie smaczny!!

_________________
pozdrawiam
Ania :flower2:

moje zielone królestwo II
[Tajemniczy ogród Ani cz. II
Anglia moimi oczami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Zdjęcia kwiatów | Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Kontakt z redakcją serwisu

Copyright ® 2005-2012 SwiatKwiatow.pl