Ja też kocham cukinie
Co do wysiewów. Hmm, można robić rozsady, ale moim zdaniem nie warto. Raz, że o rozsadę trzeba dbać, a dwa, że przyspieszenie zbiorów jest nieznaczne. Poza tym, po przesadzeniu, rozsada może ustać w rozwoju, bo musi się dostosować do nowych warunków. Dlatego też, ja, wysiewam nasiona, wprost do gruntu. I ten sposób polecam wszystkim. Co można do gruntu, to wysiewać do gruntu.
Termin do wysiewu, od 15 maja (albo ciut wcześniej, ale nie za wiele).
Cukinie mają pokrój krzaczasty. Rosną b. szybko (jeśli mają dobre warunki) i są b. plenne. No i jako ciekawostkę, powiem, że cukinia to tak naprawdę typ dyni, ale uważany za odrębny już gatunek.
Z cukinii polecam odmiany:
-Astra (zielona) - Odporna na choroby, b.plenna, dobrze rośnie, smaczna. Ale nietrwała do przechowywania.
-Atena Polka (żółta) - Odporna, b. plenna, dobrze rośnie, super do przechowywania (mam do tej pory), ale w smaku, moim zdaniem, ciut gorsza niż zielone, taka bardziej dyniowa, rozpadająca się podczas obróbki.
Ale ja doceniam je obie i będę siać i tę i tę, oraz inne.
W sezonie 2013 r. przetestuję i inne
-------------------------------------
Podobne do cukinii, są kabaczki. Niektórzy uważają, że cukinia a kabaczek to jedno i to samo, a inni, że nie. Ja też uważam, że trochę si różnią. Miałam jakiegoś anonimowego kabaczka w tym roku. Był inny. W smaku taki sam, ale pokrój płożący rośliny, i kształt owocu inny, jak gruszka, kolor i smak jak zielona cukinia. B. dobry do przechowywania (też mam do tej pory).
Podobne do cukinii są także patisony, ale zajmują więcej miejsca. W smaku identyczne, ale w wyglądzie już nie. Też dobre do przechowywania.
--------------------------------------
Co do cukinii na przetwory. Ja robię leczo do słoików, tak jak normalnie na bieżące spożycie, tylko nie daję mięsa (cebulę dawałam, pomidory, paprykę, cukinię) i mniej przypraw, oraz krócej dusiłam, warzywa miały być półtwarde.
Jeszcze co do wielkości owoców, ja tam uwielbiam zbierać wielkie maczugi
Aaaa i jeszcze mi się przypomniało, że nie należy zbierać nasion z owoców, z nasion ze znakiem F1 (mieszaniec), bo najprawdopodobniej, nie powtórzą cech owocu-matki. Czyli np. z cukinii Ateny Polki żółtej.