Szukając przepisu na nalewkę, znalazłam przepis na ciasto na pizzę.
Zwolennicy oryginalnej włoskiej nie będą zachwyceni. Ale ciasto jest smaczne, proste, szybkie i
zawsze się udaje:
Ciasto na pizzę 2 dag drożdży,
1/2 szkl. mleka,
1/2 szkl. oleju,
2 szklanki mąki (tortowa, pszenna typ 450 lub 330),
1 jajko,
sól, trochę cukru.
Wszystkie składniki wymieszać w misie (takiej, by zmieściła się do lodówki) i wstawić do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na stolnicy.
Następnie wyłożyć na blaszkę do pieczenia (tradycyjna, prostokątna lub duża, okrągła). Ciasto lekko posmarować olejem (ja zostawiam trochę oleju z tej 1/2) i nakładać farsz. Zalać ketchupem. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35 - 40 min. Trzeba sprawdzić po ok. 20 minutach ile jeszcze brakuje do upieczenia.
Smacznego!
ps. farsze jak z przepisów powyżej, jak najbardziej
Natalia, pizze super, jesteś mistrzynią, podziwiam. Muszę wypróbować pozostałe przepisy
.