|
Dzisiaj jest 20.04.2024 10:54
|
Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
iskra_86
|
: 16.09.2012 09:51 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Aronia czarnoowocowa jest bardzo odporna na niską temperaturę. Pąki kwiatowe i kwiaty na ogół nie przemarzają w czasie wczesnowiosennych przymrozków. Okres kwitnienia przypada u niej później niż u innych uprawianych u nas roślin sadowniczych. Można uprawiać ją w całym kraju — ma małe wymagania glebowe. Owoce dojrzewają po 3 miesiącach od kwitnienia. Najintensywniej rosną w ostatnim miesiącu przed zbiorem (od 15.08. do 15.09.). Młode owoce są koloru brunatnozielonego, omszone, a dojrzałe — czarne, okrągłe lub lekko wydłużone, pokryte woskowym nalotem, lśniące. Aronia to roślina bardzo odporna na choroby, a także rzadko porażana przez szkodniki.
Aroniowe kulinaria, czyli co można zrobić z aronii
Aronia jest kwaśna i cierpka. Jednak warto ją jeść, gdyż jest źródłem wielu wartościowych składników. - jagody są znakomitym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych; - stanowią cenny składnik soków, dżemów, konfitur i przecierów; - owoce z powodzeniem mogą być dodawane do ciast i babeczek; - z aronii można zrobić doskonałą nalewkę - aroniówkę.
A oto i moja Aronia, jeszcze owoce nie zostały zebrane:
Załączniki: |
Komentarz: Aronia
DSC06089.JPG [ 154.18 KiB | Przeglądany 3175 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 16.09.2012 11:26 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Owoce nie są za przyjemne w smaku, u mnie w domu rodzinnym robi się z niej nalewkę. Posiadamy pięć krzewów, niewielkich, bo młodych. Warto dodać, że jej liście pięknie przebarwiają się w okresie jesiennym. Olu dzięki za opis rośliny. Jestem za jej uprawą, jak i wszystkich krzewów owocowych zwłaszcza tych z czarnymi owocami, one bardzo sprzyjają naszemu zdrowiu Ile ten krzew ma lat ?
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 16.09.2012 11:52 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Wiesz co ciężko mi powiedzieć bo nie pamiętam ale na pewno ma ponad 6 lat dokładnie nie jestem wstanie odpowiedzieć ile ma lat bo kto by to liczył Ważne że co roku owocuje, chodź już za dużo soku z niej mam może trzeba by było zacząć robić jakieś nalewki.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 16.09.2012 12:02 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Wydaje się być sporym krzewem, najważniejsze, że dobrze owocuje
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 16.09.2012 12:21 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
Owoce aronii powinno się zbierać jak najpóźniej - najlepiej na przełomie października i listopada. Wtedy to możemy mieć pewność że owoce aronii będą zawierały najwięcej fruktozy a jeśli zostaną przemrożone stracą całą swoją goryczkę wiec jeszcze poczekam ze zbiorami. W tym czasie pomyślę co z nimi zrobić ale prawdopodobnie w tym roku będę robiła nalewkę. Jeśli ktoś chce przepis to myślę ten powinien być ciekawy jeszcze nie robiłam ale na pewno będzie ciekawy w smaku.
1 kg aronii, 1/2kg cukru, 1i1/2L spirytusu 50%, 1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru. Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy. Zaczyn zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z aronii przygotowana tym sposobem powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Jeśli ktoś ma sprawdzone przepisy na nalewki z aronii niech się podzieli chętnie skorzystam.
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 21.09.2012 16:13 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
U mnie w domu rodzinnym nalewkę z aronii robi się według poniższego przepisu. Jak smakuje nie mam pojęcia, bo nie piję nalewek - 80 dag świeżych owoców aronii; - 0,5 l spirytusu; - 200 liści wiśni; - 60 dag cukru; - 20 g kwasku cytrynowego. Owoce wraz z liśćmi należy gotować przez 5 minut, po czym odstawić i w takiej formie pozostawić na noc. Następnego dnia należy odcedzić wywar, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, a na samym końcu spirytus. Całość mieszamy i nalewamy do butelek.
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
Angelika
|
: 21.09.2012 17:36 |
|
Rejestracja: 20.09.2011 20:13 Posty: 924 Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 9
|
U mnie w domu aronia jest rozszarpywana Co roku robimy sok, który dolewamy do herbaty lub gorącej wody. Bardzo dobre są także dżemy, u mnie robi się je z dodatkiem śliwek, jabłka lub (najczęściej) brzoskwini. Są naprawdę bardzo smaczne.
_________________ Moje doniczkowe roślinki:)Tam gdzie dachem niebo :)Sprzedam co w nadmiarze„ Jesteś tym, czym głębokie Twe pragnienie. Jakie Twe pragnienie, taka Twoja wola. Jaka Twoja wola, taki czyn. Jaki czyn Twój, taki los. ”
|
|
Na górę |
|
|
gregorius
|
: 21.09.2012 17:48 |
|
Rejestracja: 10.10.2007 22:30 Posty: 17136 Lokalizacja: UK
Pochwały: 18
|
Tych zdrowych przetworów nigdy dość U mnie aronia jest, bo jest, co innego maliny
_________________ "Nie miej wątpliwości: chwasty wygrają. Ostatni ruch zawsze należy do Natury" Pozdrawiam
|
|
Na górę |
|
|
iskra_86
|
: 13.10.2012 18:23 |
|
Rejestracja: 31.08.2012 16:53 Posty: 1617 Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 12
|
No i owoce zostały zebrane troszkę ich jest... Teraz trzeba będzie coś z nich zrobić pewnie będzie również nalewka.
Załączniki: |
Komentarz: wczorajsze zbiory
DSC06327.JPG [ 90.95 KiB | Przeglądany 3094 razy ]
|
|
|
Na górę |
|
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|